Policija opozarja na omejitve prodaje in rabe pirotehnike

Slovenija

Policisti so v teh dneh že obravnavali prijave motenja javnega reda zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov. Zato vnovič opozarjajo, da je prodaja pirotehničnih izdelkov dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa le od 26. decembra do 2. januarja. Uporaba petard je prepovedana. Opozarjajo tudi na previdnost med miklavževanji.

Dovoljena je samo prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, v to kategorijo pa spadajo ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost in povzročajo zanemarljivo raven hrupa. Te izdelke je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih.

Za kršitev določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Prav tako je njihova uporaba prepovedana v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Kot še opozarjajo na Policijski upravi Kranj, lahko mladoletniki do 14. leta starosti te izdelke uporabljajo le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Dovoljene le manjše petarde

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo tudi petarde, pa je prepovedana. Izjema so tisti ognjemetni izdelki kategorije 2, ki predstavljajo majhno nevarnost, povzročajo nizko raven hrupa in so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem.

Tipični izdelki te vrste so rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije, rakete in podobno. Te izdelke lahko mladoletniki do 16. leta starosti uporabljajo le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Policisti vnovič opozarjajo, da lahko nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči tudi telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči in podobno, prav tako pirotehnični izdelki ne motijo le mnogih ljudi, temveč tudi živali in onesnažujejo okolje.

Zato policisti svetujejo, naj ljudje ne uporabljajo pirotehnike, če pa se tej izkušnji ne morejo upreti, naj jo uporabljajo pravilno in tako, da s tem ne motijo in ogrožajo drugih.

Deli novico: