POLAGANJE VAB ZA LISICE V ISTRI: Letala bodo poletela tudi iz Portoroža

Istra

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin danes začenja jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca oktobra.

Polaganje vab s cepivom bo uprava po državi izvedla v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško s pomočjo posebej prirejenih letal z višine 300 metrov. Ta bodo poletela z letališč Brnik, Murska Sobota, Portorož in Novo mesto, po potrebi pa bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in v Divači, so sporočili iz uprave.

Uprava ob tem opozarja, da se vab ne sme dotikati. Če vsebina vabe vseeno pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Če kdo najde vabo na dvorišču ali vrtu, naj jo prime z vrečko in odvrže v smeti.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin cepljenje lisic proti steklini izvaja dvakrat na leto. Poleg jeseni akcijo izpelje v spomladanskem času oz. maja in junija. V vsaki akciji položi približno 380.000 vab.

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok, na svoji spletni strani navaja uprava.

Deli novico: