POBUDA ZA IZVZETJE ODSEKA ŠKOFIJE-KOPER IZ VINJETNEGA SISTEMA JE NESPREJEMLJIVA: "Zanjo ni zakonske podlage"

Koper

Ministrstvo za infrastrukturo je konec lanskega leta prejelo še dve pobudi, naj se odsek hitre ceste Škofije-Koper izvzame iz vinjetnega sistema. Kot so povedali za Primorske novice, so ti predlogi nesprejemljivi, saj za njih ni zakonske podlage.

Kot so poudarili na Darsu, sami niso pristojni za določanje in spreminjanje cestninskega sistema, temveč so zadolženi le za izvajanje področne cestne vladne uredbe. Ministrstvo za infrastrukturo pa pobud, da bi se določeni cestni odseki izvzeli iz sistema cestninjenja, ne podpira. Pravijo namreč, da bi tako lahko prišlo do situacije, ko bi bili uporabniki posameznih območij v priviligiranem položaju.

Tako na Darsu kot na ministrstvu so za časnik pojasnili, da je cesta skozi predor Markovec še vedno del cestninskega sistema, ki pa ga lahko na podlagi soglasja upravljalca uporabljajo brez vinjete tisti uporabniki, ki so zaradi zaprtja oblane ceste primorani uporabljati cestninsko cesto.

Kot še pravijo na pristojnem ministrstvu, se elektronsko cestninjenje pri nas še nekaj časa ne bo razširilo na osebna vozila. Najprej bi namreč veljajo upeljati enoten sistem za vso Evropo, sicer bi težko tranzitna vozila opremili z elektronskimi tablicami, tovrsten sistem pa bi bil za naše dnevne uporabnike avtocest občutno dražji od zdaj obstoječega.

Časnik še poroča, da je Dars od lanskega 1. decembra do letošnjega zadnjega januarja prodal skupno 1,247.364 vinjet, dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Letnih vinjet za avtomobile so prodali 565.299, skoraj 11.000 več kot lani. Vrednost vseh prodanih vinjet je znašala 67,1 milijona evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jacksson |  07 .03. 2019 ob  09: 38
galeb,
Jacksson |  07 .03. 2019 ob  09: 38
Sami smo krivi in prav je tako. Če ne bi ukradli Popotu in Matozu glasov, bi ta dva podkrbela tudi za ukinitev vinjet na relaciji Pobegi - Sv. Anton-Galantiči-Butare. Zdaj pa pač nič pač.
galeb |  04 .03. 2019 ob  15: 49
In kdo se bo od tukajšnjih politikov dajal z Darsom in ministrstvom?!? NI GA POLITIKA NA VSEJ OBALI, ki bi si to upal!!! Popovič je izboril brezvinjetno vožnjo skozi predor Markovec, ni bilo lahko, ni šlo na hitro, a Popovič ni popustil. In to je to. Odslej bomo pred zahtevami metropole samo še poklekali.
vseved |  04 .03. 2019 ob  15: 22
-2
30 centov na dan nas stane letna vinjeta!! DARSu zamerim samo to, da ne izvaja non stop kontrol in pošteno udari po žepu tiste brez vinjet.
Črni |  04 .03. 2019 ob  12: 34
12
Dragi MZI, zaradi vozil na obmejnem območju ne boste zaslužili niti prdca več, ker tisti, ki se tam vozijo, uporabijo vse mogoče lokalne ceste, medtem ko se jim čas potovanja podaljša za 10 minut na dan - to verjetno nobenemu ni vredno plačati 100 € na leto. Če bo treba kdaj plačevati tudi lokalne ceste, bo drugače, ampak politika trenutno ko konj vidi samo AC.
Enako je v Sežani, namesto da bi priključka vzhod in zahod izvzeli iz vinjete (ker kdo pa kupi vinjeto, da se bo vozil ITA-Sežana vzhod?!?!?), da se lahko center mesta zapre in vrne ljudem, izboljša kakovost življenja, bi vi in vam podobni gradili 50 mio vredno obvoznico, pa za koga? Raje nafutrajte lačne in premražene otroke, začnite upravljat z državnimi gozdovi in spodbujati samooskrbnost .....
Motoviltz |  04 .03. 2019 ob  12: 01
Te mone ne bodo uvedle satelitskega sistema, ker tisti ki vozijo v LJ na službo bodo potem več plačali.
Vinjete tukaj pa ne ukinejo, ker bi tako morali ukinit še na LJ obvoznici.
Ma ke palle !
Pa naj ukinejo še LJ in bo mir.
Paperino |  04 .03. 2019 ob  10: 30
15
Ministrstvo za infrastrukturo je konec lanskega leta prejelo še dve pobudi, naj se odsek hitre ceste Škofije-Koper izvzame iz vinjetnega sistema. Kot so povedali za Primorske novice, so ti predlogi nesprejemljivi, saj za njih ni zakonske podlage.

Ministrstvo pripravlja zakone. Lahko jih tudi popravlja ali dopolnjuje. Državni zbor potem to sprejme ali zavrne. Kaj se sprenevedajo, kaj jim ni jasno in koga "farbajo"? Povejte, lahko tudi po domače, "Je....e se nam za lokalno prebivalstvo, važen je denar." A je tako težko?