PO MORILSKEM POHODU ČAKA NA ZASLIŠANJE V CELICI: Kdo je misteriozna M., ki ji je Zavadlav pisal pisma? (FOTO, VIDEO)

Kronika

25-letni trikratni morilec iz Splita, Filip Zavadlav, je v izolaciji. Sam je v celici, sam gre na sprehod, poročajo hrvaški mediji. Njegov zagovornik Branko Šerić se je odpovedal vsem pritožbam, da bi psihiatri lahko čim prej začeli z zaslišanjem mladeniča. Njegovo varovanje naj bi bilo urejeno tako, da nihče ne more priti do njega in on ne more z nikomer kontaktirati. Medtem so v Splitu očitno napadli Filipovega brata Stanislava. Policijo je o dogodku obvestil taksist, ki ga je po licu ranjeni Stanislav prosil, če ga pelje na avtobusno postajo. Od tam se je naprej odpeljal z avtobusom.

Filip Zavadlav

Kot je povedal zagovornik Filipa Zavadlava Branko Šerić, se je odrekel vsem pravicam do pritožb, da se postopek ne bi zavlačeval in bi psihiatri lahko čim prej pričeli z zaslišanjem njegovega klienta, 25-letnega trikratnega morilca. Dokler zaključek preiskave ni pravnomočen, sodnik namreč ne more začeti z zasliševanjem prič. Zavadlavu so odredili pripor zaradi nevarnosti, da bi kaznivo dejanje ponovil in zaradi zelo težkih okoliščin kaznivega dejanja.

Mladenič, ki je v soboto z rafalnimi streli iz avtomatske puške pokosil trojico ljudi sredi dneva v središču Splita, je po neuradnih informacijah v izolaciji. Pravosodni policisti naj bi ga posebej nadzirali, saj obstaja možnost, da bi si v celici karkoli napravil.

Po poročanju Jutarnjega lista naj bi bila policijska preiskava fokusirana na orožje, s katerim je 25-letnik ubijal. V preiskavi naj bi sodelovala tudi vojaška policija, da bi ugotovili, od koga je nabavil kalašnikov in na kakšen način je prišel do njega.

Na iztrganih listih papirja je Filip pred morilskim pohodom zapisal: "Nisem spal, vendar se bo to rešilo … M., samo ti me lahko rešiš … Močan v glavi si lahko le, če se naspiš … Rad te imam, M., samo ti me lahko rešiš."

Zapiske so našli v njegovem podnajemniškem stanovanju na mizi in na nočni omarici. Po mnenju grafologa, ki jih je pogledal, je Filipa ocenil kot nezrelo in otročjo osebo, ki potrebuje psihiatra. Podobnih pisem naj bi bilo po stanovanju še več, a nihče ne ve, kdo je misteriozna M..

Po nekaterih navedbah naj bi ga pred kratkim zapustilo dekle, kar naj bi ga izjemno pretreslo. Kot je povedala najemodajalka, naj ne bi spal 16 dni, v mesecu dni naj bi shujšal 10 kg. Nad glavo naj bi mu viseli bratovi dolgovi povezani z mamili. Njegovo življenje naj bi bilo povsem asketsko, ob praznem hladilniku.

Že septembra je opazila, da z mladeničem nekaj ni v redu. 24 ur pred morilskim pohodom ga je videla sedeti na terasi, nekaj je jedel in gledal v prazno. V njeno stanovanje je prišel živet pred letom dni. Stanovanje mu je pomagala najti nuna, da se je lahko umaknil iz problematične družine.

"Vodja samostana ga je pripeljala sem, ker je pravzaprav iskal azil. Ko ni bil na ladji, je živel z bratom in očetom. Cerkev se je odločila mu pomagati. Moja mati je slučajno poznala nuno, ki ji je povedala, da imajo enega mladeniča, ki mu je zelo težko zaradi težav v družini in da je pravkar odšel na ladjo. To je bilo leta 2018," je za hrvaške medije povedala najemodajalka.

Zagovornik Branko Šerić

Po besedah nune, ki je spregovorila za hrvaške medije, je bil Filip zelo urejen mlad fant. Njegova družina živi blizu njenega samostana in občasno jih je obiskovala kot mladoletne otroke z nezaposlenimi starši. Potem pa jo je Filip nekega dne poklical z ladje, če mu lahko najde stanovanje, kar je tudi uspela. Občasno je prihajal na obisk v samostan in kot je dejala, se mu je v zadnjih dneh videlo, da je depresiven.

"Nekaj ga je zrušilo. Povedal mi je, da ne spi. Govoril je, da mu stalno prihaja na misel, 'kaj bi bilo, če bi bilo' in to naj bi ponavljal cele noči. Ni pa povedal, kaj je s tem mislil," je za medijev povedala nuna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija