PO MATURANTSKEM IZLETU V KARANTENO TUDI GORENJSKI DIJAKI: NIJZ je seznam potencialno okuženih pridobil kar od organizatorja dogodka

Slovenija

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA potrdili, da so danes potrdili okužbo pri enem dijaku z Gorenjske, ki se je udeležil maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji. NIJZ za vse udeležence tega maturantskega izleta - gre za 318 dijakov - predlaga karanteno na domu. Med dijaki z Dolenjske je bilo doslej potrjenih 89 okužb.

Fotografije so simbolične. 

Skupina gorenjskih dijakov se je z maturantskega izleta v španskem letovišču Lloret de Mar vrnila v četrtek. Pred povratkom jih je 231 opravilo test, vsi rezultati pa so bili negativni, 87 udeležencev pa testiranja ni opravilo.

Po današnji potrditvi prvega primera okužbe med to skupino dijakov je epidemiološka služba NIJZ takoj izvedla epidemiološko obravnavo okužene osebe in nadaljnje epidemiološko poizvedovanje. Tako je za vse udeležence tega maturantskega izleta predlagala karanteno na domu od 8. do vključno 17. julija. "Vse udeležence tega maturantskega izleta pozivamo, da upoštevajo navodila za osebe v karanteni na domu," so zapisali na NIJZ.

Epidemiološka služba NIJZ je o prvem primeru okužbe z novim koronavirusom med udeleženci maturantskega izleta obvestila organizatorja dogodka, od katerega je za namen epidemiološkega poizvedovanja pridobila seznam vseh udeležencev. Organizatorja maturantskega izleta je prosila tudi, da vsem udeležencem izleta pošlje dopis, v katerem udeleženec prejme nadaljnja navodila. Epidemiologi bodo vse udeležence maturantskega izleta poskusili kontaktirati v najkrajšem možnem času.

Vzorec so poslali na sekvenciranje, saj je maturantski izlet potekal v predelu Španije, iz katerega poročajo o velikem številu okuženih z različico delta.

Sicer pa na NIJZ poudarjajo, da je napotitev v karanteno na domu za osebe, ki prihajajo z območja z visokim tveganjem za okužbo zunaj meja Slovenije, izključno v pristojnosti policije. NIJZ nima pristojnosti na tem področju. Se pa epidemiološka služba vključi, ko dobi prijavo potrjene okužbe z novim koronavirusom. V takem primeru se prične epidemiološka preiskava, v sklopu katere epidemiološka služba NIJZ anketira okužene osebe in identificira visoko tvegane kontakte, za katere bo predlagala karanteno na domu.

Karantena na domu zaradi visoko tveganega stika z okuženo osebo traja 10 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z okuženo osebo in se je ne da prekinjati niti z negativnim testom.

Ob tem na NIJZ še navajajo, da je bilo med udeleženci maturantskega izleta v Lloret de Mar, ki so se v Slovenijo vrnili v soboto, torej gre za dijake z Dolenjske, do vključno četrtka potrjenih 89 okužb. Epidemiološka služba NIJZ je do četrtka izvedla epidemiološko poizvedovanje pri vseh udeležencih tega maturantskega izleta, to pomeni, da so vse udeležence poklicali, se z njimi pogovorili in jim podali nadaljnja navodila.

Rezultati sekvenc pozitivnih vzorcev dolenjskih dijakov pa bodo predvidoma znani konec prihodnjega tedna, je STA izvedla neuradno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija