PO LUNINEM ŠE SONČEV MRK: Rezervirajte si noč na ponedeljek, prihaja vrhunec meteorskega roja Pereidov

Slovenija

Po najdaljšem popolnem luninem mrku v tem stoletju bo dele severne poloble v soboto okoli poldneva po srednjeevropskem času zasenčil še delni Sončev mrk. Viden bo med drugim v Rusiji, na Finskem, Švedskem, Norveškem in delih Kanade. V Sloveniji bo naslednji mrk 21. januarja prihodnje leto, ko bo zgodaj zjutraj popolnoma zatemnilo luno.

Delni Sončev mrk bodo med drugim opazovali še na Kitajskem, Mongoliji in Kazahstanu. Po oceni spletne strani Time and date, ki podrobno spremlja tudi nebesne pojave, ki se jih vidi na Zemlji, bo to, če bo dopuščalo vreme, najbolj gledan Sončev mrk letošnjega leta.

V Sloveniji bo sicer šibkejši Sončev mrk viden 10. junija 2021, popolni Sončev mrk pa lahko pričakujemo šele 3. septembra 2081.

V popolnem Sončevem mrku, ki je redek pojav, Luna za nekaj minut povsem zakrije Sonce, na območju popolnega Sončevega mrka pa je možno opazovati zvezde in Sončevo krono.

Letošnje poletje je bilo živahno za opazovanje neba. Delni Sončev mrk 13. julija je sicer razveselil le redke na jugu Avstralije. Dva tedna kasneje pa je 27. julija najdaljši popolni Lunin mrk razveselil tudi ljubiteljske astronome v Sloveniji. Hkrati je bila Zemlja še priča najbližjemu srečanju z Marsom v zadnjih 15 letih, ko sta bila planeta konec julija oddaljena "le" 57,6 milijona kilometrov.

Ob tokratnem dnevnem astronomskem pojavu bodo lahko ljubitelji vesolja ponoči opazovali še vrhunec meteorskega roja Pereidov. Največ jih bo mogoče videti v noči na ponedeljek.

Deli novico:

Kopi pejst |  10 .08. 2018 ob  16: 18
Ala šu saj je v drugem stavku jasno kaj sem mislil.
@kopi pejst |  10 .08. 2018 ob  15: 24
-2
ne eno ne drugo, ampak PERZEIDI
Kopi pejst |  10 .08. 2018 ob  13: 14
Odločite se ali so Prezeidi ali Pereidi.
Imamo namreč ozvezdje Perzej (Zevsov sin), kjer se dogaja ta roj.