Piran ima enotno mestno kartico

Piran

V piranskem mestnem prometu bo s 1. februarjem uveljavljena nova brezkontaktna enotna mestna kartica Piran. Plačilo z njo bo najprej uvedeno na mestnih avtobusih v občini, nadaljevalo pa se bo lahko z njeno uporabo pri plačevanju parkiranja, v knjižnici, za storitve Okolja ali kakih drugih stroškov v občini. Dosedanji kartični sistem mestnega prometa ostaja v veljavi do 1. maja, stare kartice pa bodo za nove zamenjali brezplačno.

"V dobi informacijske družbe si skoraj ne moremo več predstavljati turističnega mesta brez pametne kartice. Zato je naš cilj, da z enotno mestno kartico domačinom in obiskovalcem olajšamo vsakdan. Predstavlja napreden plačilni sitem, ki ima ambicijo, da kartica postane osrednje plačilno sredstvo v občini. Njena uvedba za občane ne predstavlja dodatnega stroška in tudi cene mesečnih vozovnic ostajajo nespremenjene," je na današnji predstavitvi kartice, ki so jo poimenovali Piran, poudaril župan Peter Bossman. Kartica do konca meseca deluje na avtobusih poskusno in kot zagotavljajo, sistem že deluje brezhibno.

Po besedah Boruta Smogavca, ki je vodja projekta in tehnični direktor družbe Arriva Dolenjska in Primorska, d. o. o., imajo nove kartice 8 MB spomina, možnost 25 različnih aplikacij, tako da se bodo lahko obnašale kot elektronska denarnica. Sicer pa sistem za plačevanje avtobusa po novem pozna dve taki kartici, o katerih je Smogavec povedal: "Ena je nepersonalizirana z naloženim dobroimetjem, ki odšteva denar za vožnjo in je prenosna med osebami. Novost pri njej je, da pri vožnji z mestnimi avtobusi omogoča brezplačno prestopanje v roku 30 minut od validacije prve vožnje, tako da druge vožnje ne zaračuna. Možno jo bo napolniti z dobroimetjem do 50 evrov. Druga je personalizirana in nadomešča dosedanje mesečne vozovnice za vožnjo z mestnimi avtobusi, le da na njej ne bo več fotografije imetnika, ampak le njegovi osebni podatki. Omogoča neomejeno število voženj v mesecu." Za prvo izdajo slednje kartice bo potrebno na prodajno mesto na avtobusni postaji Lucija prinesti enake dokumente kot doslej za mesečne vozovnice, fotografije pa ne. Bo pa tudi ta kartica v primeru dobroimetja lahko služila kot elektronska denarnica.

Polnjenje kartic oziroma podaljševanje mesečnih vozovnic bo možno na novih kartomatih, ki so že zamenjali stare in v trgovinah 321 oziroma na dosedanjih mestih. Na kartomatih bo možno tudi preverjati stanje na kartici, ob čemer je Smogavec poudaril, da te naprave pri plačilu mesečnih vozovnic z gotovino ne bodo vračale preplačila, ampak ga bodo upoštevale pri  naslednjem podaljšanju.

Vodja urada za gospodarstvo in turizem občine Piran Ljubo Bertok pa je ob predstavitvi novega sistema izrazil upanje, da bo deloval stabilno, da bodo uporabniki z njim zadovoljni in da bo kmalu razširjen še na plačevanje drugih storitev v občini, kar pa je odvisno tudi od interesa ponudnikov teh storitev, kot so Okolje, Turistično združenje Portorož in drugi. "O tem se še pogovarjamo, kartica pa je tu in čaka, da njeno uporabo nadgradimo," je na neki način ponudnike storitev povabil v sistem.

Kartica Piran je nastala na podlagi koncesijske pogodbe med občino in Arrivo, ob čemer je župan pohvalil dobro medsebojno sodelovanje. Enakega mnenja je tudi direktor družbe Arriva Dolenjska in Primorska, d. o. o., Bo Erik Stig Karlsson, ki je spomnil na to, da so prvo koncesijsko pogodbo z občino sklenili pred 18 leti, in obljubil, da se bodo s svojimi storitvami trudili še naprej.

Deli novico:

@ |  29 .01. 2014 ob  14: 15

Katera mona si naredi karico da jo nafila in nato troši..
IDEO |  29 .01. 2014 ob  11: 40
kaj pa kartica, katera bi povezovala PIRAN,IZOLO,KOPER...
StrupeniAdi |  28 .01. 2014 ob  12: 40
-1
lp
Piran je biser pravi dr.Bossman!
pero pero |  28 .01. 2014 ob  12: 14
Alora je gratis? Od kdaj je kaj gratis?
Pero |  28 .01. 2014 ob  11: 51
-1
Sam res ste omejeni. Gor jasno piše, da dodatnih stroškov ni bilo, da je to del koncesije. Cene ostajajo iste. pa kaj lahko vsaj preberete članek preden komentirate. wosli! Sam ne, je treba pljuvat vse, apriori. Jojmene joj!
zgolj promocija |  28 .01. 2014 ob  09: 50
Samo promocija brez nikakrsne uporabnosti...edino za avtobus je ok. Se bo lahko taxi placalo? Parkirnino?
@piran |  28 .01. 2014 ob  09: 48
če je kartica od Arrive, kaj to pomeni, da bo ves plačilni promet in provizije pobirala Arriva? to pomeni, da bo komplet kontrolo nad ostalimi porabniki - uporabniki (Okolje, galerije, muzeji) imela privat firma Arriva? pointa vsega je le to, da se denar drugače kanalizira ven iz občine. Naj bi bila kartica Pirana??? meni bolj izgleda kartica Arriva arriva! in bye bye €
kartice |  28 .01. 2014 ob  02: 23
Kolk dnarja slo u maloro? Namesti kaj nrdit, prodajajo to sranje? Bo garazna hisa bolj poceni zdaj?...zalostno kam mecejo dnar...to je u posmeh vsem pirancanom
HAHA |  27 .01. 2014 ob  23: 42
15
"V dobi informacijske družbe si skoraj ne moremo več predstavljati turističnega mesta brez pametne kartice.." Pa vi zaostajate 20 let! Danes so pametni telefoni, ne pa kartice.. Pa kje mi zivimo..
Uporabno |  27 .01. 2014 ob  19: 28
Glih prav ,sen rabu neki za strgat slano s šip.
upanje |  27 .01. 2014 ob  18: 41
mega je zapravit goro dnarja in upat, da bo to delovalo....če to ni korupcija in kraja javnega denarja jaz ne vem kaj je
posel enemu na kožo |  27 .01. 2014 ob  18: 35
naj vidim zdaj pirančane kako bodo to uporabljali...zgleda da je blo treba nekomu dat ta posel da pokasira in naredi eno čisto brezvezno stvar...