PIRAN BREZ PRORAČUNA, BREZ KOALICIJE: V treh mesecih mu je uspelo nemogoče

Piran

Zadkovićev ultimat o odstopu se mu - znova - ni izšel najbolje. Če smo mili. Proračun mu je padel, koalicije nima več, izgubil je celo podporo v njegovi lastni stranki. Naj spomnimo, da ga k odstopu ni nihče pozval. Še ena v nizu prenagljenih odločitev, ki so praktično zaznamovale te tri bore mesece njegovega mandata. Ali je sploh vedel, da se v primeru njegovega odstopa izvedejo le županske volitve, svetniki pa ostajajo in je v bistvu podal prazno grožnjo, ni več pomembno. Tudi to, da je znova povozil svojo besedo in ni odstopil. Piranski župan Đenio Zadković ima resno težavo. Koalicije nima. Proračuna nima.

Da je proračun resnično bil površno in pomanjkljivo pripravljen, kaže kopica amandmajev, ki so na seji bili potrjeni skoraj soglasno. Edini, ki je praktično izstopal, je bil, kot smo že poročali, Zadkovićev podžupan Karlo Radovac, ki ni podprl predloga za lucijski vrtec, potem pa tudi neprepričljivo branil odločitev, da se v piranski občini ukine javno dostopni brezžični internet. Kar je samo po sebi čudna odločitev, saj bi tako "najbolj turistična občina v Sloveniji" verjetno bila edina v Evropi, ki turistom in obiskovalcem ne omogoča dostopa do interneta. A o tem bomo obširneje pisali v drugem članku. Sploh pa je zanimivo dejstvo, da je Radovac v resnici računalničar, vodi računalniški center 3XR in se predstavlja kot dolgoletni računalniški servisni strokovnjak.

Zadkovićev podžupan Karlo Radovac

Zadković je po blamaži na proračunski seji na Facebooku zapisal, da bo moral iskati podporo pri stranki Naš kraj in celo pri Socialnih demokratih in to tudi ponovil v izjavi za Primorske Novice. A kot kaže, te podpore nima in je ne bo dobil.

Meira Hot iz stranke Socialnih demokratov nam je v izjavi povedala, da to ne pride v poštev. "Menim, da ne bi bilo korektno do izražene volje volivk in volivcev Občine Piran, v kolikor bi SD Piran sklenil koalicijo z GZOP. Absolutna večina se je na volitvah izrekla zoper politiko prejšnjega vodstva (SD), zato bi tovrstna koalicija pomenila izdajo občank in občanov občine Piran, ki so množično podprli GZOP. Mi ostajamo konstruktivna opozicija."

Robert Fakin iz stranke Naš kraj je bil tudi več kot jasen: "Če kdo misli, da mu bomo mi 'druga violina' in nekakšen izhod v sili, se zelo moti. Z Zadkovićem v koalicijo ne gremo, to smo jasno povedali." Fakin je že pred časom bil še bolj neposreden, ko se je praktično vsa slovenska javnost obregnila ob Zadkovićev zapis o anusih in rezanju glav.

"Zadkovićevo nenehno dokazovanje, da premore modrost in duhovnost, je že malo moteče, kajti v občini nismo iskali župnika, ampak župana. Naj po spletu neha govoriti o Platonu in Gandhiju in naj raje organizira čiščenje kanalov v Sečovljah ali se zoperstavi vlomilcem v Piranu," je takrat povedal za Primorske Novice.

Po naših preverjenih informacijah lahko tako Zadković (še vedno) računa na praktično le 5 glasov, od tega so trije predstavniki italijanske skupnosti. Seveda je ključno vprašanje, kako se bodo odzvali na situacijo v njegovi lastni stranki. Gibanju za občino Piran.

Tako vse kaže, da se je Zadković znašel v nerešljivi zagati. Z njim v koalicijo ne želijo niti v svetniški skupini Naš kraj niti v Socialnih demokratih, podporo so mu odrekli tudi v njegovi lastni stranki.

O temu, ali še podpirajo župana Zadkovića, tudi v luči njegovih izjav, ki jih je najprej zapisal na socialnem omrežju, potem pa tudi ponovil v prispevku na Svetu na Kanalu A, kjer je še enkrat javno obtožil lastne strankarske kolege, da je težava v temu, da on ne zagovarja zaposlovanja po "partijski liniji".

"Edini, ki je kogarkoli zaposlil po partijski liniji, je Genio Zadković," mu žogico vrača Kristijan Cerovac.

"Obkrožil se je z več kot dobro plačanimi svetovalci, za katere pa nihče ne ve, kaj sploh počnejo. Eden od njih je podpredsednik stranke, drugi pa podpredsednik izvršnega odbora stranke. Toliko o zaposlovanju po partijski liniji.

Stranka GZOP ni naša last, a tudi ne last Zadkovića, kot se je izrazil v zapisani izjavi na socialnem omrežju. Gibanje za občino Piran je točno to, kar v imenu izraža. Gibanje. Vseh tistih, ki so nam zaupali svoj glas.

Mi nismo in nikoli ne bomo stranka parcialnih interesov, smo in bomo vedno predstavniki občank in občanov Pirana, ki so nam na volitvah z zgodovinskim številom glasov podali odgovornost, da delamo izključno in le za skupno dobro vseh. In za to v resnici gre.

Nihče od nas od župana Zadkovića ni terjal in ne terja ničesar kot le to, da to veliko odgovornost uresniči skozi program GZOP. A Zadković to ne počne. Kvečjemu vse poteze, ki jih je povlekel v tem kratkem času, kažejo popolno nasprotje tega.

In če smo žal primorani izbirati med občankami in občani Pirana, našimi someščani na eni strani in Zadkovićem in njegovo ekipo svetovalcev, ki pa so dejansko tisti, ki skrbijo izključno za svoje parcialne interese, je potem izbira enostavna. Gibanje je nastalo z enostavno željo. Željo po spremembah na bolje.

Za vse. Ne le za elito. Žalostno je, da je bilo potrebno le 3 mesece, da pridemo do trenutka, ko smo na istem ali še slabšem, kot je bilo prej. Zadković in njegovi svetovalci naše podpore več nimajo," je bil jasen Cerovac.

Tako vse kaže, da se je Zadković znašel v nerešljivi zagati. Z njim v koalicijo ne želijo niti v svetniški skupini Naš kraj niti v Socialnih demokratih, podporo so mu odrekli tudi v njegovi lastni stranki. In kaj je Zadković naredil, potem ko mu je padel proračun in je izgubil podporo praktično vseh? Odšel je v Španijo.

Kot je znova (nerodno) napisal na Faceboku: "Danes sem dobil na mizo sklep, da mi pripada 38 dni dopusta. Mislil sem, da me hecajo, saj v 22 letih kot s.p. nisem bil skupaj toliko dni na dopustu. Neverjetno." Da pa ne bo spet "šuma v komunikaciji", mu je občinski svetnik Denis Fakin napisal, da bi bilo dobro, da bolj jasno pove, da gre za službeno potovanje in ne dopust. Zadković namreč potuje v Španijo v sklopu projekta 'Sedem sonc in sedem lun'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Hobot74 |  29 .03. 2019 ob  18: 47
Svetovalci? Dobravc? Model je brezposeln in ga v nobeni službi niso držali dlje kot leto dni? Cerovac gospodarstvenik? Zrelo za občinski zabavnik.
 |  29 .03. 2019 ob  13: 08
Genio je v redu. Le izbral je napačne svetovalce. Dobro da ga je Cerovac spomnil osnov.
Babnik in Dobravc svetovalca?
Kako si lahko nasedel, saj si jih poznal in tudi njihovo zgodovino
stars48 |  29 .03. 2019 ob  11: 15
Sama bi pa povedala naslednje. V piranski občini živim že 45 let in sem s to okolico zlita. Rada imam ljudi, pa naj si bodo negativni, ali pozitivni...saj ima vsak v sebi tudi tisto nekaj " dobrega ".
Vsi vi, ki hvalite in tudi vsi vi, ki blatite Genia......ali ne bi raje stopili vsi skupaj in prispevali nekaj za NAŠO OBČINO. Verjamem, da ima vsak od vas v sebi željo, da bi se nekaj premaknilo na bolje in verjamem tudi to, da lahko z dobro voljo naredite korak naprej, za vse nas občane, ki smo vas, kakorkoli postavili na mesta, na katerih imate najprej DOLŽNOST in tudi moč, da prispevate k razvoju in rasti naše občine Piran.
Pozabite na vse zamere, na vse grde besede, na vsa podtikanja in povlecite iz sebe tisto nekaj DOBREGA, ker boste čez leta, ko bodo vidni rezultati prav vi lahko najbolj ponosni na dobre rezultate.
Saj bo šlo, mar ne?
Dimitrije |  29 .03. 2019 ob  10: 10
-1
@fake profil razlozi kaj ima Dimitrije v celi zgodbi prosim?
Eho |  28 .03. 2019 ob  22: 53
Đenijo, za to, da bi se lahko kosal s izkušenimi politiki v okoreli brez dušni politični retoriki bi moral nemudoma sprejet dejstvo, da merilo za ločevanje pozitivnih besed od negativnih besed ni to, ali nemudoma doživiš zadovoljstvo, temveč, ali so končne posledice pozitivne ali negativne.
Eho |  28 .03. 2019 ob  22: 34
Na preprosti človeški ravni je mnogo bolj učinkovit in pomembnejši od pravnih določil posluh za občutke drugih, kar Đenijo ima. Koliko je od tega posluha ostalo okorelim politikom, pa presodite sami. Jast mislim, da gre Đenijotu odlično, komaj nekaj mesecev je v politiki. Mogoče ni eleganten retorik. Je pa zato izjemen, oziroma ni podoben ostalim, za sedaj je povsem drugačen in drugače naravnan novopečeni politik, samosvoj tako kot vsi Istrani temperamenten in kdaj nabrit, pravzaprav ljudski in od naroda in brez vsakih skritih motivov. Skratka v Đenijotu so odkritosrčnost in samozavest tesno povezani......
max |  28 .03. 2019 ob  21: 25
-2
če prav razumem, se je spet kaka pištola na mizi znašla in končala je optimistična demokracija, glede dobro plačanih svetovalcev pa pustimo stat, ker če človek naivno misli , da bo vodil občino zaradi denarja in dopusta, se hitro sooči z realnostjo sistema, kjer nekdo, ki upravlja z miljoni na mesec, ne more zaslužit le 2 jurja na mesec, ker je Svet poven podjetnikov in plavih kuvert, in marsikateri je oborožen, v slučaju da se bi idealisti upirali zakonitostim sistema.
Fošina |  28 .03. 2019 ob  19: 13
To je res tipično piransko, dajmo se pogovarjat o Regionalu, ki poroča o tem, kaj Đenjo dela in ne o tem, kaj Đenjo dela. Saj Regional samo objavlja stvari, ki jih Đenjo sam objavlja. Po moje bo počasi lahko že zahteval avtorski honorar za članke, ki jih piše za ta portal.
ISTRIAN |  28 .03. 2019 ob  18: 50
-1
Menim, da bi bila Meira Hot dobra županja, če nebi bila pod vplivom strica. Piran mesto duhov, Portorož umira, Lucija nima življenja. Čudoviti kraji, dobri ljudje, slabo vodstvo, ker vlada samo pohlep in interesi posameznikov. Manjka nam pravi kapetan, tisti, na katerega bi bili vsi ponosni
Janez Novak |  28 .03. 2019 ob  16: 32
Predvidevam, da so navedbe glede financiranja RO resnične, saj je edina stvar s katero se je lahko pohvalil županov svetovalec zadolžen za PR in splošne zadeve, da je uredil pogodbo z RO. Res presežek. Sploh, če se pogodba izteče. Dokaz več o nesposobnosti županove najožje ekipe. Saj so svetovalci tudi proračun delali. Pa revizijo Okolja. Verjetno še kaj. Zato ni nič narejenega.
Sam nisem nek pristaš RO. Ampak mi postaja zanimiv. Ob spremljanju tega piranskega debakla z županom v glavni vlogi, se neizmerno zabavam. Zabavam se tudi, ker poznam celotno zgodbo, ki še ni znana. Izjava Cerovca je premila. Ko bodo ljudje dejansko poznali celotno zgodbo in županovo ravnanje v odnosu do stranke, občinske uprave, sodelavcev ne bo imel več podporne publike.
Da ni mož beseda je pa dokazal že nekaj krat; najprej se z 21. 3. umika s foruma, nato, če proračun ne bo sprejet, odstopi. Pa navajam zgolj nebuloze, ki jih je sam javno objavil. Pravi, da mu mečejo polena pod noge. Joj, ma kaj lahko. Njemu ni potrebno metati nobenih polen pod noge. On sam odlično uničuje svojo pot.
Tom |  28 .03. 2019 ob  13: 52
Nekdo je pod neko objavo župana napisal, da še vedno stare stranke vladajo v Piranu, celo še bolj kot prej. Absolutno strinjam!
Tako kot je Meira prej branila interese strica, torej družine, tako sedaj Zadkovič prav tako brani interese družine in prav zaradi teh interesov (kdor pozna, razume) se počne zadeve kot se počne.
Bolj podrobno pa kdaj drugič.

Piran - sempre indrio. Na žalost.