PANDEMIJA PRESTAVILA TURIZEM 10 LET NAZAJ: Gostincem odškodnina zaradi napačne interpretacije vladnih odlokov?

Slovenija

Člani odbora DZ za gospodarstvo bodo razpravljali o vplivu epidemije covida-19 na turistično in gostinsko dejavnost. Na sejo so vabljeni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter predstavniki vseh pomembnejših institucij iz sektorja. Turizem in gostinstvo sta med panogami, ki jih je covid-19 prizadel najbolj.

Upoštevaje število turistov in njihovih prenočitev je pandemija panogo prestavila za 10 let nazaj. Turističnih prihodov je bilo lani glede na leto 2019 za 51 odstotkov manj, prenočitve pa so upadle za 42 odstotkov. Število tujih turistov je bilo manjše za 74 odstotkov. Okrevanje bo dolgotrajno, številke iz leta 2019 bo sektor ponovno predvidoma dosegel šele leta 2023, ocenjuje Slovenska turistična organizacija (STO).

V sektorju turizma in gostinstva je ob tem še precej negotovosti v zvezi s ponovnim odpiranjem po drugem valu epidemije. Od začetka tega tedna lahko na terasah in vrtovih goste znova postrežejo gostinci v posavski regiji in Jugovzhodni Sloveniji, ki sta epidemiološko dosegli rumeno stanje.

A vlada opozarja, da bi lahko v primeru rasti števila okužb lokale znova zaprla in bi ti ostali zaprti v celotnem obdobju rumene faze. Gostinci na drugi strani pozivajo k odprtju še notranjih delov gostiln in restavracij, saj se jim sicer v času slabšega vremena ob še vedno nizkih temperaturah ne splača delati.

V nastanitveni dejavnosti medtem opozarjajo, da od vlade niso prejeli še nobene informacije, kdaj bi se lahko odpiranje obetalo pri njih. Opozarjajo, da odpiranje hotelov brez gostov nima smisla, zato pozivajo k čim prejšnji razjasnitvi situacije, da lahko začnejo s trženjem.

Nenazadnje bo beseda danes gotovo tekla tudi o nejasnostih v zvezi z možnostjo delovanja gostinskih obratov v času epidemije v primeru, da storitve opravljajo za druga podjetja. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) za deveti protikoronski zakon predlaga, naj se gostincem povrne poslovna škoda, ki so jo utrpeli zaradi napačnih interpretacij vladnih odlokov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  10 .03. 2021 ob  15: 58
-1
@cazzimperio nekatere države ...Florida, Švedska, Brazilija, Mehika...niso zaprle gostinskih lokalov in hotelov
Umrlo je manj ljudi na miljon prebivalcev kot pri nas
Krivce za propadanje turizma bo treba poiskati doma, se ti ne zdi?
Cazzimperio  |  10 .03. 2021 ob  09: 12
Ne se smešit s takim člankom.

Virus potrebuje človeka za širjenje. Za tožbe se obrnite na kitajsko.

Tam je zlo.

Turizem in kafiči bodo propadli. Znanje preusmerite v druge poklice.

Ena od možnosti je, da hotele spremenite v domove za starostnike. S kvaliteto boste dosegli, da bodo domovi polni in dosegljivi tudi tujcem. Starostniki ne potrebujejo niti parkirišč. V Portorožu jih itak ni. Tako bi si šele zagotovili pomoč države.
Demografski sklad bi lahko hotele kupil. Danes so hoteli dosegli nizko ceno.

V nasprotnem primeru bodo kupovali razni Kostič.
V kratkem gredo v stečaj.
NE KUPUJTE KITAJSKIH IZDELKOV. lp