OSTERMAN BI MORAL LETETI ŽE VELIKO PREJ: Vlada imenovala novega načelnika generalštaba

Slovenija

Vlada je na današnji seji razrešila načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala dosedanjega Ostermanovega namestnika Alana Gedra, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Ministrica za obrambo Andreja Katič je priznala, da bi do zamenjave lahko prišlo že prej. Osterman je po njenih besedah odredil preverjanje na Počku, čeprav je vedel, da bodo neuspešni. 

Kot je spomnil Cerar, je zadnje preverjanje usposobljenosti bataljonske bojne skupine, ki je formirana v 72. brigadi Slovenske vojske (SV), minuli teden na Počku pripeljalo do ugotovitve, da ta ni ustrezno pripravljena glede na Nato standarde.

Iz poročila ministrice, ki ga je zahteval, po njegovih besedah izhaja, "da je bila kadrovska popolnitev in opremljenost enote ustrezna, negativna ocena preverjanja se tako nanaša na priprave, vodenje in poveljevanje, gibanje na bojišču, vzdržljivost, premike in transport, in medicinsko podporo, informatiko in komunikacije". Vzrok za tako stanje je glede na poročilo pomanjkljiva usposobljenost osebja.

Cerar: vlada je bila nad poročilom presenečena

Cerar je ob tem poudaril, da je vlada že konec leta 2016 na osnovi strateškega pregleda obrambe sprejela ukrepe, s katerimi so vojski zagotovili dodatna sredstva, nato pa so sprejeli tudi ukrepe, usmerjene v izboljšanje pripravljenosti in organiziranosti SV. "Vlada je torej v veliki meri svoje naloge že opravila, zato smo bili presenečeni, ko smo dobili to poročilo," je dejal premier.

Kot poroča ministrica, iz rezultatov ocenjevanja 72. brigade "izhaja, da se ukrepi za izboljšanje stanja SV ne izvajajo s pričakovano dinamiko", je navedel. "In ker je prav načelnik Generalštaba SV po zakonu o obrambi prvi odgovoren za pripravljenost, delo in uporabo vseh poveljstev in enot SV, je vlada na predlog ministrice sprejela sklep o razrešitvi generalmajorja Andreja Ostermana s položaja načelnika in hkrati na njen predlog imenovala na to mesto generalmajorja Alena Gederja," je sporočil.

Cerar: prišlo je do namernega samoponižanja vojske

Dodal je, da ga je poročilo zaskrbelo in da do takšnih ocen ne bi smelo priti. Presenečen je tudi, da se je SV sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. "Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno," je dejal premier. Zato je zahteval od Katičeve, da preveri, "kdo je sprožil takšno dejanje in s kakšnimi motivi".

Vse to kaže tudi na težave pri delovanju SV in tu mora po Cerarjevih besedah ministrica zagotoviti, da se bodo zadeve normalizirale. "Zato sem ji naložil, da mi najpozneje v enem mesecu predstavi dodatne ukrepe, s katerimi bo bojna bataljonska skupina dosegla končne operativne zmogljivosti," je dejal. Od ministrice pa pričakuje tudi splošne usmeritve za učinkovito porabo sredstev v vojski in ustreznejše opremljanje vojakov.

Katičeva prst uperila proti Ostermanu 

Kot je danes izpostavila Katičeva, se je generalštab odločil za preverjanje usposobljenosti enote, čeprav ji je bila šele pred kratkim dodana še ena četa, ki pred tem ni opravila 18-mesečnega usposabljanja. V generalštabu so vedeli, da je nemogoče, da enota opravi preverjanje, pa so vseeno šli v preverjanje, je izpostavila ministrica.

Poleg tega so za neuspešno testiranje prej izvedeli mediji kot pa ona sama, pri tem da je poročilo o preizkusu usposobljenosti nosilo oznako tajnosti Nato restricted.

Lahko bi morala zamenjati že veliko prej 

Kot je dejala, ne želi komentirati, ali je v tem primeru šlo za politično zadevo. "V svojem mandatu se nisem velikokrat oglašala, želela sem v hiši reševati zadeve, čeprav so stvari curljale v javnosti in so nekateri posamezniki izvajali velik pritisk. A tokrat je bila storjena velika škoda za vojake," je ministrica danes utemeljila svojo odločitev.

Ob vprašanju, zakaj Ostermana ni zamenjala že prej, glede na to, da se je že ves čas govorilo, da ne sodelujeta dobro, je Katičeva priznala, da bi "kljub nasprotovanju to morala storiti že prej". Ni pa želela odgovoriti na vprašanje, sli je bil predsednik republike Borut Pahor tisti, ki je Ostermanovi zamenjavi nasprotoval. Prav zdaj Katičeva poročilo o preizkusu usposobljenosti predstavlja Pahorju kot vrhovnemu poveljniku SV.

Deli novico:

Satir |  23 .02. 2018 ob  08: 28
Odpustit polovico oficirjev, in v drugi polovici še vse tiste ki imajo več kot kilo špeha na sebi, namesto njih zaposlit vojake, denar za plače ki bo ostal ker bo oficirjev manj, pa bo osnovnemu vojaku dvignil plačo vsaj za 50%. In pa nujno, alkotest na 4 ure, zjutraj za malico in po kosilu...obvezno, ker ob morebitni invaziji bo vojska v deliriju, če bo ovirana logistika oskrbe z alkotom.
@@IBRO | včeraj ob 17:07 |  23 .02. 2018 ob  05: 44
In kaj ima Pahor s tem razen, da je formalno vrhovni poveljnik. Kaj se vtikaš v stvari, ki jih ne poznaš?
KAJPAJAZVEM |  22 .02. 2018 ob  17: 50
Mislim, da ne razumem najbolje. Načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman je kriv, ker je odredil preverjanje na Počku, čeprav je vedel, da bodo neuspešni. Ne zato, ker je vedel, da niso sposobni, pa ni ukrepal, ampak, ker je vedel, da niso sposobni in vseeno odredil preverjanje na Počku. A se samo meni zdi, da naša vlada nima pojma?
@IBRO |  22 .02. 2018 ob  17: 07
Kaj pa če bi ti začel čistit ribo pri glavi? Ministrica ni glavna.Vprašaj Pahorja.
yasuo |  22 .02. 2018 ob  16: 46
@ IBRO
te bodo feministke vzele v obdelavo če ne boš gospo ministrico pravilno tituliral
IBRO |  22 .02. 2018 ob  16: 11
-2
Letet mora minister!
yasuo |  22 .02. 2018 ob  15: 14
dobra stvar je, da so jo čistilke na ministrstvu za obrambo poceni odnesle; običajno pri nas je, da se žačne ribo čistit pri riti
kopi | danes ob 14:26  |  22 .02. 2018 ob  14: 56
-3
Eh ce mislis, da je je razlog unicenja drzave spor s hrvasko in situacija z vojsko, potem si TI eden od razlogov zakaj gre vse v QURAC.

Ven iz evropske unije, uvest lastno valuto, legalizirat droge, prostitucijo, davcna ozaza smo ze. Turisticno se prodajat kot drzava prvih zrtev modernih totalitarnih sistemov (altro ke zidi in hitler.......slovenci in musolini 20 let pred hitlerjem).
Tako se bomo resli, ne z neko vosjko, nekim domoljubljem dej....
kopi |  22 .02. 2018 ob  14: 26
Res je, uničujejo prav vse kar vsaj malo diši po SLOVENSKEM nacionalnem interesu, po domoljubju!
Zdaj komaj razumem izjavo generala Hrvaške vojske, ki je na HRTV izjavil, da je hrvaška vojska lahko v eni uri v Ljubljani, če predsednica Kitarevička tako ukaže. Zdaj tudi razumem zakaj se hrvaški ribiči, policija in politiki delajo norca iz ukrepov naše vlade in naše policije, ki patruljira, ukrepa v gumenjaku v Piranskem zalivu, saj vedo, da je naša vojska, policija, politika brezzoba mucka.
Bog se nas usmili kaj vse nam delajo, volilno telo pa na volitvah čepi doma in tišči glavo v pesek! Milijon volilcev, ki ne gredo na volitve je krivih, da politični cepci na vladi uničujejo našo državo in rod.