OPERNI SPEKTAKLI V ENEM NAJLEPŠIH KONCERTNIH PRIZORIŠČ: Med izvajalci tudi slovenska imena

Istra

Hrvaško narodno gledališče (HNK) Ivana pl. Zajca bo drevi v antičnem amfiteatru v Pulju izvedlo opero Aida, v soboto Beethovnovo 9. simfonijo, 1. avgusta pa Bizetovo opero Carmen. Glasbeno-scenski spektakli bodo na sporedu v sklopu programa Poletje klasike. V operah bosta med izvajalci tudi slovenska pevca Luka Ortar in Aljaž Farasin.

V enem najlepših hrvaških koncertnih prizorišč na prostem bodo drevi izvedli operno uspešnico Giuseppeja Verdija Aida, ki je nastala leta 1871. V reškem HNK so se odločili za ponovno izvedbo ene najbolj spektakularnih oper, ki je lani pod zvezdnim nebom navdušila več kot 3000 obiskovalcev.

Dramaturg in režiser tragične zgodbe o prepovedani ljubezni etiopske princese in mladega egiptovskega vojaškega poveljnika, ki se morata odločiti med ljubeznijo in privrženosti domovini, je intendant reškega HNK Marin Blažević. Dirigent bo znani finski umetnik, skladatelj in pianist Ville Matvejeff, napovedujejo na spletni strani progama Poletje klasike.

Naslovno vlogo etiopske princese in egiptovske sužnje Aide je prevzela hrvaška operna diva Kristina Kolar, faraonovo hčerko Amneris pa bo pela mednarodno uveljavljena hrvaška mezzosopranistka Dubravka Šeparović. Vloga egiptovskega vojaškega poveljnika Radamesa je pripadla znanemu mehiškemu tenoristu Luisu Chapi, vloga velikega duhovnika Ramfisa pa mlademu hrvaškemu basistu Goranu Juriću. Prvaku reške opere z bogato mednarodno kariero Giorgiu Surianu so zaupali baritonsko vlogo etiopskega kralja Amonasroja, egipčanski kralj pa bo slovenski basbaritonist Luka Ortar.

Orkester in zbor reškega HNK bo v soboto ob sodelovanju študentskega zbora zagrebške glasbene akademije in zbora Codo del Friulu Venezija Giulina izvedel tudi najbolj znano simfonijo Ludwiga van Beethovna, znamenito 9. Solisti, ki bodo prenesli sporočilo o zmagi svobode, ljubezni in radosti nad vsem zlom, nesrečami in bolečino človeštva, so Kristina Kolar in Goran Jurić ter mezzosopranistka in solistka reškega HNK Ivana Srbljan in njen reški kolega, tenorist Marko Fortunato. Taktirka bo v roki bolgarskega dirigenta Yordana Kamdzhalova, ki je tudi šef dirigent v reškem HNK.

Bolgarski umetnik bo dirigiral tudi orkestru HNK, ki bo skupaj z zborom in baletom 1. avgusta izvedel operno zgodbo o strasti in slepi ljubezni, ljubosumju, kljubovanju in besu, Carmen. Najbolj znano delo Georgesa Bizeta kipi od prekrasne glasbe in temperamentnih ritmov španskih melodij. V vlogi Carmen bo nastopila Ivana Srbljan. V naslovnih moških vlogah sta dva slovenska pevca, narednik Don Jose bo tenorist Aljaž Farasin, toreador Escamillo pa Ortar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija