PRESTOLNICO PRI SOSEDIH ZAJEL NEZNOSEN SMRAD: Obsežen požar na deponiji še vedno gasijo (VIDEO)

Kronika

Nekaj deset gasilcev in približno deset gasilskih vozil še zmeraj gasi požar, ki je v sredo zvečer izbruhnil v centru za recikliranje odpadkov na jugovzhodnem obrobju Zagreba. Zagorelo je odsluženo pohištvo. Požar so še isti dan lokalizirali, gasilci pa zdaj s pomočjo komunalnih strojev razkopavajo odpadke, da bi ogenj pogasili do konca.

V gašenju požara je v sredo nekaj po 19. uri sodelovalo več kot 170 gasilcev s 50 vozili, ki so uspeli omejiti do 16 metrov visoke ognjene zublje. V ozračje se je valil gost črn dim. Po nekaj urah so požar lokalizirali, a so potem vso noč nadaljevali z razkopavanjem smeti in gašenjem zagorelega odsluženega pohištva.

V požaru ni bil nihče poškodovan, je danes za hrvaške medije potrdil vodja mestnega urada za upravljanje v nujnih situacijah Pavle Kalinić. Zavrnil je navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je bila po izbruhu požara ogrožena tudi mestna deponija Jakuševec, ob kateri je center za reciklažo. Kot je pojasnil, je požar izbruhnil v delu centra, ki je obdan z betonskim zidom.

Iz državnega centra za javno zdravstvo so danes opozorili prebivalce, naj se po nepotrebnem ne zadržujejo v neposredni bližini požarišča. Povedali so, da prve meritve v sredo zvečer niso pokazale onesnaženja zraka, ki bi preseglo največje dovoljene koncentracije škodljivih delcev.

Prebivalci sosesk v južnem delu mesta, v Novem Zagrebu, so se na spletnih družbenih omrežjih pritoževali, da je požar spremljal neznosen smrad ter da so se danes nekateri zbudili z glavobolom ter bolečim grlom zaradi dima. Z različnih koncev mesta je še zmeraj videti oblake belega in sivega dima, ki se vali s požarišča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija