LENARČIČ DANES PRED PARLAMENTARNIM ODBOROM: Na čigave glasove lahko računa?

Slovenija

Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič se bo danes predstavil pred parlamentarnim odborom za zadeve EU. Kandidaturo je vlada potrdila pred tednom dni po viharju v koaliciji, ni pa še jasno, ali bo Lenarčič danes dobil večinsko podporo v odboru, katerega odločitev za vlado sicer ni zavezujoča.

V SD so že napovedali, da mu bodo nasprotovali, tudi od Levice ni pričakovati podpore. V SDS se bodo s kandidatom, ki se je v sredo že predstavil nekaterim poslancem, sešli tik pred sejo odbora. Lahko pa Lenarčič računa na glasove LMŠ, SMC, NSi, DeSUS, SNS in SAB.

Za kandidata za evropskega komisarja ga je predlagal premier Marjan Šarec, vlada je prejšnji četrtek njegov predlog podprla, a so ministri SD glasovali proti. Šarec sicer že ob predstavitvi svojega predloga ni izključil možnosti, da bi kandidat zaradi sestave odbora dobil negativno mnenje, a je obenem menil, da lahko Slovenija postopek zaključi v danih rokih.

Lenarčič je po sredini predstavitvi poslancem dejal, da bi bila podpora odbora dobra popotnica za nadaljevanje procesa, zato upa, da jo bo dobil. "Ko bo postopek v Sloveniji enkrat končan, se bo na evropski ravni šele dobro začel, zato je zame in za Slovenijo pomembno, da grem na to pot s čim boljšo popotnico," je pojasnil.

Sedanji veleposlanik pri EU je po navedbah vlade izkušen nestrankarski kandidat z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila. Podobno je svojo odločitev zanj opredelil tudi premier Šarec.

Če bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Lenarčiča sprejela v svojo ekipo, bo moral konec septembra ali v začetku oktobra prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija