OMIKRON MORDA LE NI TAKO NEDOLŽEN: "V bolnišnicah bi lahko pristalo ali umrlo več ljudi, kot jih je v prejšnjih valovih"

Svet

Bliskovito širjenje okužb s koronavirusno različico omikron po svetu bi lahko povečalo nevarnost za razvoj nove, nevarnejše različice, je včeraj posvarila evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Medtem ko se omikron po svetu resda širi kot požar, pa je, vsaj sodeč po dosedanjih ugotovitvah, občutno manj nevaren od prejšnjih različic. Zato se je tudi okrepilo upanje, da se pandemija morda vendarle bliža koncu in se bo življenje vrnilo v prejšnje tirnice.

A visoka uslužbenka WHO za izredne zdravstvene razmere Catherine Smallwood je včeraj v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP posvarila pred prenaglim optimizmom in opozorila, da bi lahko imelo rekordno širjenje okužb tudi ravno nasproten učinek.

"Bolj kot se omikron širi, bolj kot se prenaša in bolj kot se množi, verjetneje je, da bo nastala nova različica. In omikron je smrtonosen, lahko vodi v smrt (...) morda v malo manjši meri kot delta, a kdo ve, kaj bi lahko prinesla nova različica," je dejala.

V Evropi so od začetka pandemije potrdili več kot sto milijonov okužb z novim koronavirusom, od tega več kot pet milijonov samo v zadnjem tednu leta 2021. Ob tej številki zbledi vse, čemur smo bili priča pred tem, je spomnila Smallwoodova in nadaljevala, da smo, posebej v Zahodni Evropi, v zelo nevarni fazi, saj vidimo bistven porast okužb, medtem ko dejanske posledice tega še niso res jasne.

Tudi če je pri omikronu na ravni posameznika nevarnost hospitalizacije bistveno manjša kot pri delti, bi lahko zaradi ogromnega števila okuženih v bolnišnicah pristalo ali celo umrlo več ljudi, kot jih je v prejšnjih valovih pandemije, je posvarila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  05 .01. 2022 ob  12: 35
A tega, da je v bolnisnicah z omikronom samo 4% necepljenih pa ne poveste? Prasci kriminalski!
vseved |  05 .01. 2022 ob  09: 12
Tudi Maurizio Buratti je razmišljal podobno!
Kush |  05 .01. 2022 ob  08: 12
Aha...en dan se piše da ni tako zelo kužen in nevaren zdej pa da je. Verjetno je odvisno koliko €€€ dobi kater medij da kaj napiše