Oljčno olje iz Bertokov med 20 najboljšimi na svetu

Koper

Boris Jenko, proizvajalec oljčnega olja iz Bertokov, se je po oceni svetovnega združenja proizvajalcev in ponudnikov oljčnega olja prebil med dvajset najboljših na svetu, poroča Žurnal24.

Pri Jenkovih pridelujejo ekološko olje, ki je veliko kakovostnejše od tistega iz velikih trgovskih verig. Za pol litra ustekleničenega olja boste pri njih odšteli 13 evrov.

Na mednarodnem ocenjevanju "FLOS OLEI 2015- the world best extra virgin olive oils," ki je potekalo v Rimu, je nagrada za najboljše oljčno olje v kategoriji srednje sočnosti pripadla pridelovalcu Borisu Jenku iz Bertokov.  Jenkovo olje se je tako znašlo med izbranimi svetovnimi proizvajalci, ki jih je revija Flos Olei umestila v svoj vodič za leto 2015.

Jenko je za Žurnal povedal, da istrska olja tudi sicer postajajo v svetu zaradi visoke vsebnosti antioksidantov vse bolj cenjena in priljubljena.  A ni vse v sorti in legi, temveč tudi v ljubezni do oljk, predanosti in znanju. Jenku nagrada pomeni izredno veliko, še posebej zato, ker je za predelovalci olja zahtevna sezona. Veliko padavin in malo sonca je tudi v Slovenski Istri pustilo svoje posledice.   

Deli novico:

SPOMENKO |  10 .12. 2014 ob  08: 16
VESEL SEM DA KONKURIRAMO ITALIANOM,IN OSTALIM NARODOM.MI PA NAJBOLJŠI VE SE ČESTITKE NAŠIM OLJARJEM.SPOMENKO MACURA
@ENI |  08 .12. 2014 ob  12: 24
tudi pri olju se ceni kvaliteto kot povsod . Trgovske police so polne olja in tam lahko izbereš svojemu žepu primerno ceno. Kaj pa dobiš, je pa druga pesem.
ENI |  08 .12. 2014 ob  08: 22
PRODAJAJO S PLAKETAMI, DRUGI S KVALITETO, OLIVNO OLJE, SEVEDA
Solinar |  08 .12. 2014 ob  00: 17
Jast bom kpil olje. Za zjutro en žluk za zdravje.

satir |  07 .12. 2014 ob  21: 04
Res nisem vedel, da je toliko telebanov med nami... citiram ol: drevo je oljka , plod je oliva , olje je - olivno olje pridelano iz ploda ne iz drevesa .., drevo je jablana ,plod je jabolko , sok je jabolčni sok ne jablanin sok....
kaj naj ti rečem... si končal osnovno šolo? Tudi plod je oljka. kje si našel jablano za primerjavo. Saj je izjema. Naredi to s češnjo, hruško, breskvo in marelico če znaš.
In še bepiju bi rekel naj si malo ponovi zgodovino, pa preimenoval bi te v manjpi ker ti škodi. Šemo ... žabarja ti pa nekam vtaknem, kaj ne znaš drugače argumentirat svojih traparij kot s takimi kozlarijami lokal nacionalistično gostilniškimi puhlicami.
sveti jurij |  07 .12. 2014 ob  20: 48
-1
Olja je res malo, je pa dobre kvalitete. Kdor zna to cenit ve ,da je cena 14€ za 0,75 poštena sena. Steklenica, analiza, nalepke, so približno 3€ ...
@Koprcan |  07 .12. 2014 ob  20: 45
tvoja bebavost je neizmerna.
Ma |  07 .12. 2014 ob  17: 34
Ekološki oljkarji oziroma tisti, ki so bili pogosteje v nasadih, (so pogosto kosili ali mulčali (zmanjševali vsebnost vlage, ki se je zadrževala v travni ruši), spomladi obrezali in poleti redčili oz. čistili bohotivke, kontrolirali rumene kartone ali prisotnost prvega rodu muhe in takoj poškropili z zastrupljeno vabo GF120 (integrirani pridelovalci s Perfektion-om) ter takoj ponovili po dežju, če je ta še isti dan padal), so imeli običajno letino, razen tam kjer je bila toča. Te oljke so imele vsaj meso. Drugi pa niso imeli nič ali zelo slabo (skoraj sama kost) ven je prišlo semensko olje.
olio |  07 .12. 2014 ob  16: 39
kaj ti rabi zdravo olivno olje, če se prehranjuje ševedno nezdravo in večinoma z mesom?
Maslinar |  07 .12. 2014 ob  12: 54
Sami strokonjokoti za mlatenje prazne slame !
Koprcan |  07 .12. 2014 ob  12: 51
-4
to leto sploh ni bilo oljk zato so vsi ti proizvajalci kupili tone in tone oljk iz jug italije po smesni ceni...zdaj ga furajo cez da je to istrska zadeva...
@satir |  07 .12. 2014 ob  12: 18
-4
Pojdi ti lepo v žabarijo ter tam jej pij in piši oljčno olje.Če še ne veš -Slovenija je v teh krajih prisotna od 1954 leta.....in si verjetno obalčan in ne istrijan...lp bepi
1