OLAJŠANO ZAGOTAVLJANJE 24-URNE PRIPRAVLJENOSTI: Intervnecijska vozila bodo lahko vozili le z izpitom B kategorije

Slovenija

DZ je z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o voznikih, ki bo interventnim službam omogočila lažje zagotavljanje operativne pripravljenosti vse dni v letu, saj je omilila pogoje za vožnjo manjših intervencijskih vozil. Novelo je v DZ vložilo 75 poslancev s prvopodpisanima Borisom Doblekarjem (SDS) in Janjo Sluga (SMC).

Po trenutni zakonodaji je namreč za vožnjo specialnih vozil, ki jih uporabljajo interventne službe, potrebno vozniško dovoljenje kategorije B oziroma kategorije C1. Novela pa zdaj določa izjeme, po katerih bodo lahko manjša gasilska, reševalna, policijska in intervencijska vozila civilne zaščite, vozili vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije B, ki bodo pred tem opravili dodatno usposabljanje na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Sprva je bilo predvideno, da bi izjema veljala le za manjša gasilska vozila prostovoljnih gasilskih društev, ki 3,5 tone presežejo zaradi opreme, z dopolnili pa so poslanci že na matičnem odboru med izjeme dodali tudi vozila poklicnih gasilcev ter reševalna vozila, operativna vozila policije ter intervencijska vozila civilne zaščite.

S spremembami bodo tem službam olajšali zagotavljanje 24-urne pripravljenosti. Večina gasilcev in pripadnikov drugih omenjenih služb namreč nima izpita kategorije C1, pri prostovoljnih gasilcih ga imajo običajno tisti, ki ga sicer potrebujejo pri svojem poklicu. "S tem bomo naredili dobro delo, veliko delo za ljudi, ki nas dnevno rešujejo in skrbijo za našo varnost," je ob predstavitvi zakona danes v DZ dejal Boris Doblekar.

Od 84 prisotnih je zakon podprlo 81 poslancev. Glasov proti ni bilo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija