ODZIV VINAKOPRA: "Naše oljčno olje je odlično in ni podvrženo špekulacijam"

Koper

Med oljčnimi olji, ki so se znašla na seznamu enajstih olj, katerih deklarirana oznaka na embalaži ni bila enaka senzorični oceni iz laboratorija, se je znašlo tudi ekstra deviško olje Vinakoper. Kot so pojasnili iz njihove službe za odnose z javnostmi, gre za stekleničke oljčnega olja letnika 2017, v katerem je bila ugotovljena napaka, in sicer je imelo olje okus po pregretem, zaradi česar to olje spada v kategorijo deviško oljčno olje in ne v ekstra deviško oljčno olje. Tega olja sicer na policah trgovin ni že pol leta.

Vse olje iz kleti Vinakoper je pridelano izključno iz oljk, ki jih pridelujejo v lastnih oljčnikih, Vinakoper pa je majhen pridelovalec oljčnega olja. Leta 2017 so pridelali le nekaj čez 1600 litrov olja. To je bilo tudi analizirano v mesecu decembru 2017.

"Iz izdanega Poročila o preskusu izhaja, da je po Uredbi Komisije EGS št. 2568/91 in Delegirani uredbi Komisije (EU) št. 2016/2095, ustrezalo parametrom, ki so zahtevani za oznako 'ekstra deviško oljčno olje' in je bilo na podlagi tega tako tudi deklarirano," pravijo v Vinakoper.

"Oljčno olje iz Kleti Vinakoper ni podvrženo špekulacijam kot si ob zadnjih aferah v Italiji marsikdo predstavlja. Da v oljčnem olju pride do napake je lahko vpletenih več dejavnikov. Vedeti moramo, da se olja s časom spreminjajo in tudi oljčno olje tu ni izjema. Občutljivo je na kisik, temperaturo, svetlobo … Na prodajnih policah pa doživlja lahko marsikaj. Tako lahko pride tudi do napake morklja/pregreto," dodajajo.

Obenem so pojasnili, da po prejetju obvestila o neustrezni deklaraciji tega olja ni bilo več na policah, zato mu niso mogli več zamenjati deklaracije oziroma ga opremiti z nazivom deviško oljčno olje.

Nekateri proizvajalci z neustrezno oceno oljčnih olj so se odločili, da dajo olje ponovno oceniti, a Vinakopra ni med njimi. "Glede na to, da smo obvestilo o neskladnosti prejeli v mesecu decembru, ko je olje letnika 2017 že pošlo in je bilo na policah že olje letnika 2018 ni bilo smiselno opravljati ponovnih analiz," so pojasnili v njihovi službi za odnose z javnostmi.

"Glede na to, da pridelujemo oljčno olje izključno iz naših oljčnikov ter da ge za butično pridelavo olja, katera je včasih manjša tudi od pridelave manjših oljkarjev v slovenski Istri, lahko v vsakem trenutku zagotavljamo sledljivost za naše olje. Vedno pa se trudimo za transparentnost pridelave in odgovornost do naših kupcev," še pravijo v Vinakoper.

V koprski družbi se lahko pohvalijo še, da je oljčno olje letnika 2018, ki je zdaj v prodaji, odlično, in je v poročilu, ki ga je izdal izolski Laboratorij Inštituta za oljkarstvo, zadovoljilo vsem pogojem, ki so potrebni za naziv ekstra deviško oljčno olje. "Tudi v bodoče bomo vse aktivnosti izvajali skladno z zakonodajo in skrbeli za zadovoljstvo naših kupcev, ki nam je zmeraj bilo, nam je in nam bo tudi v bodoče na prvem mestu," so še sporočili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  21 .05. 2019 ob  14: 08
Bale !!!