ODZIV IZOLSKE CIVILNE INICIATIVE: "Porabljenega veliko denarja, pričakovali bi več kot Cankarjev dom na papirju"

Izola

Napoved novega župana Milana Bogatiča, da Izola ne bo dobila novega kulturnega centra, ker "ni dovolj denarja in tudi izbrana lokacija ni primerna", še razburja. Izolani se niso kar tako pripravljeni odreči kulturnemu središču, ki ga čakajo že desetletja in bi zadostilo sodobnim programskim ter tehnološkim potrebam lokalnega okolja. Pred dnevi so se odzvali v izolski SD, kjer so prepričani, da je potrebno o tako pomembnem projektu sprožiti širšo javno razpravo, "nikakor pa je župan ne more samovoljno označiti za neprimerno". Zdaj so se odzvali v Civilni iniciativi (CI) Gibanje za Izolo, kjer pravijo, da so podatki, povezani s projektom kulturnega doma, ki se pojavljajo v medijih, "zavajajoči".

Najprej spomnimo, da se je zamisel o novem kulturnem domu porodila, ko so se vse štiri obalne občine potegovale za pridobitev projekta Evropske prestolnice kulturne (EPK). Na izolskem občinskem uradu za prostor in nepremičnine so spomladi 2015 sprejeli sklep, da se pripravi prostorski izvedbeni akt za ureditev območja IPA 3, parcelo s pogledom na morje pa so pridobili konec leta 2019. Občinski svet jo je razglasil za javno kulturno infrastrukturo, vlada pa je projekt umestila v načrt razvojnih programov 2021–2024 in zagotovila del denarja.

A sta naziv EPK dobili Gorica in Nova Gorica. Istrski župani so se pred mesecem dni izjasnili, da bi bil projekt izolskega kulturnega doma lažje uresničljiv, če bi dobili nepovratna finančna sredstva, saj občine ne morejo zagotoviti dodatnega denarja za sofinanciranje.

Arhitekturni projekt novega izolskega kulturnega doma

Potem, ko so v izolski SD pred tednom dni dejali, da bodo vztrajali pri zmagovalni rešitvi za kulturni center, ker so prepričani, da jo je mogoče racionalizirati tako, da bo bolj sprejemljiva za občinske finance, so se zdaj oglasili še v CI Gibanje za Izolo. Slednji menijo, da so podatki v zvezi s kulturnim centrom, ki se pojavljajo v medijih, zavajajoči. "Predvsem, kar zadeva denar kot tudi lokacijo. V neuspeli kandidaturi za EPK se pojavlja Piran kot nosilec, ostale občine smo pridružene. Zakaj kandidatura ni uspela?" se sprašujejo in izpostavljajo poročilo Evropske komisije iz decembra 2020, ki je kandidaturo zavrnila.

"Stroški plač in administracije so bili nenavadno visoki in neobičajni, saj so znašali kar 21 odstotkov predvidene cene vseh stroškov v višini 5.623.583 evrov oziroma več kot milijon letno. Tu so še druga dejstva, kot je slaba povezava med lokalnimi kulturnimi ustanovami, negotovost financiranja s strani lokalnih skupnosti … Veliko dvomov, da bodo cilji, ki jih zahteva EU za take projekte, izvedeni, tudi zaradi pomanjkanja analiz. Teh stroškov v višini 260.000 evrov, ki so odpadli na Izolo, nismo upoštevali," so zapisali.

Ko kandidatura za EPK ni uspela, je prišlo do odločitve za izgradnjo kulturnega centra, imenovanega tudi Istrski, za katerega je bilo do sedaj porabljenih 1.804.601 evrov in ne 120.000 evrov, "kot navajajo mediji", so zapisali. "Praktično vsak župan je naročal in plačeval razne študije, programe, delavnice, natečaje, programska izhodišča, preverjanje tega in onega. Vse z zunanjimi sodelavci, medtem ko je samo na uradu za okolje in prostor na občini 13 zaposlenih. Se res ne da nič narediti v hiši? Tudi te plače so naš strošek. Vse se premika po polžje, Izolani pa ostajamo brez spodobnega kulturnega centra."

Tabela porabljenih občinskih sredstev za projekt kulturnega centra, ki so jo pripravili v CI Gibanje za Izolo.

V CI so prepričani, da je bil natečaj izveden s figo v žepu, saj "bi projektirali, ko pa še niti vse zemljišče ni pridobljeno". "Porabljenega je bilo že kar nekaj denarja, zato bi pričakovali drugačne rezultate in ne kopico študij, programov, delavnic in kot pravijo zmagovitemu projektu 'Cankarjev dom' na papirju," zaključujejo in dodajajo:

"Kulturni dom potrebujemo. Kakšnega in kje bi pa lahko v teh letih tudi že naredili analizo o številu in vrsti prireditev in številu obiskovalcev, kar ni razvidno iz Strategije kulture."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  19 .03. 2023 ob  12: 17
Ob tem je potrebno povedati, da so vse volitve potekale v duhu izgradnje bodisi Mladinskega centra ali pa sedaj Kulturjega centra, kar so s pridom izkoristile vse obstoječe in na koncu tudi zmagovite politične stranke v Občini Izola. In to ne glede na to, da je že Občinske skupščina Občine Izola v dolgoročnem razvoju Izole do leta 2000 uvrstila izgradnjo Mladinskega centra v svojih načrtih, pa žal do tega še dandanes ni prišlo. Tudi po 36 letih od idejnih osnutkov, do načrta izdelave ali adaptacije zgradbe na Dantejevi ulici, ki je skupaj z letnih kinom tvorila jedro dejavnosti mladih. Poleg mladih pa bi tam svoje mesto našla razna športna društva in združenja, ki so še sedaj raztepena po celi Izoli. Žal se je vse to zaustavilo tudi zaradi tega, ker bi morala takratna OK ZSMS Izola zagotoviti sredstva za preselitev 12 družin iz objekta Dantejeve ulice, kjer je še danes tudi telovadnica in nekaj društev. To so namreč zahtevali na Izvršnem svetu Občine Izola in tudi zaradii tega je takratni projekt dobesedno ugasnil. Tudi sedanja zgodba Kulturnega centra v Izoli je podobna, le da so sredstva za preselitev 4 družin čudežno našli v proračunu Občine Izola, kar je stalo 881.885 €, za vse skupaj pa bi bilo potreben širši družbeni konsenz. Vse to namreč zadeva tudi mlade perspektivne kulturnike, glasbenike, gledališčnike, filmske in plesne ustvarjalce, ki pa sami prav gotovo ne bodo mogli uresničiti vse finančne predpostavke tega megalomanskega projekta. Alternative prav gotovo so, toda, to je že zgodba za naslednjič...
zoran13 |  19 .03. 2023 ob  12: 16
NEKOČ
zoran13 |  16 .03. 2023 ob  23: 08
BOB DNEVA

"Ljudje, ki so med predvolilno kampanjo imeli odgovore na vse tegobe zdravstva, gospodarstva, socialnih politik in drugih družbenih izzivov, so velik del tega preprosto pozabili. Odgovorov se ne spomnijo več."
Darinka Pavlič Kamien, podjetnica in komunikatorka
Sreda, 15.marec 2023
vecer.com
Stiv Rivs |  16 .03. 2023 ob  19: 21
Ma dobro, ma kaj nimamo novega župana in nov občinski svet ?
Nova garnitura mora vodit občino in narediti vse kar je bljubila pred volitvami:
1. Tehnološki park z EU sredstvi
2. Zagotoviti prehrambeno samozadostnost
3. Zagotoviti energetsko samozadostnost s sončnimi elekrarnami
4. Zagotoviti vodno oskrbo z zajezitvijo naših domačih vodnih virov.
5. In še marsikaj so obljubili.

Alora kje smo ?
A imate na mizi prave konkretne odločitve ?
Ne mi reč, da se bodo sedaj skupaj s to butasto iniciativo ukvarjali samo s preteklostjo.
Povejte jim, da niso več opozicija !
ManofSteel |  16 .03. 2023 ob  15: 36
@Zhe levuhad in kvazi kulturniki ne razumejo tega...oni bi samo, da se gradi. Pa še bi imeli pogled na morje s kako sobico za poletne norije..."hotel zastonj" na račun davkoplačevalcev. saj razumeš o čem govorim.
Zhe |  16 .03. 2023 ob  15: 15
14
Te razni kulturni centri so na papirju in v volilnem programu videti fajn ... vendar za to je potrebno potem imeti program, financiranje, obisk, dostopnost oz. parking, ipd. Pred časom sem prebral kolumno g. Šuligoja, ki je pomenljivo rekel -- 7 km stran od te lokacije je že en ti. kulturni center, ki ga je sprojektiral Edo Mihevc, in sicer Avditorij Portorož. Pa ni da je ta objekt polno izkoriščen, kar se tiče programa ...

Podobno je pri nas v Piranu z gledališčem Tartini ... ni da je tam vsak dan nekaj - po moji oceni je še dosti prostora za kulturno vsebino.

Obalne galerije pod vodstom Mare Ambrožič Verderber so sicer v zadnjem času dobile svežega vetra in se vse več dogaja ... in na tem bi morali najprej delat - razvijajmo kulturno povpraševanje, vsebino in jo bolj aktivno promovirajmo, da bo večje povpraševanje po kulturnih produktih. Namesto, da vehamentno gradimo na zalogo in za to pufamo narod.
ManofSteel |  16 .03. 2023 ob  14: 14
-6
Who da fak is Gibanje za Izolo jQuery112308398519474441062_1678972438954? Imena in priimke, da vas vidimo hađije !