OD VELIKE BITKE MED KABANICO IN GUBERCEM NE BO NIČ: Za občinski del Solisa varščine ni vplačal nihče, kaj sledi?

Koper

Danes bi v prostorih Mestne občine Koper morala potekati javna dražba nepremičnin, na kateri bi občina iskala kupca za dobrih 10.000 kvadratnih metrov nedokončanih površin v poslovni zgradbi Solis na Bonifiki. Izklicna cena znaša 6.583.647 evrov brez davka na dodano vrednost.

Nedokončan objekt Solis

Kupec bo poleg 61 nedokončanih prostorov in 256 parkirnih mest v podzemni parkirni hiši pridobil tudi pripadajoče skupne dele objekta in naprave ter pravico za dokončanje gradnje na predvidoma skoraj 780 kvadratnih metrih še nezgrajenih delov stavbe.

Nepremičnine so po planskih aktih v ureditvenem območju za poselitev, na območju za centralne dejavnosti, je zapisano na spletni strani koprske občine. Prodane bodo po načelu videno kupljeno. Na javni dražbi lahko sodelujejo pravne ali fizične osebe, ki so do vključno 28. septembra vplačale varščino v višini 1.239.200 evrov.

Aco Kabanica

V zakulisju smo uspeli izvedeti, da naj bi se za nakup prostorov zanimal izolski podjetnik Aco Kabanica, ki išče "svoj prostor pod soncem na obalnem nepremičninskem trgu", a si je kot kaže premislil. Na kratko nam je odgovoril, da se današnje dražbe ne bo udeležil, "zaradi nejasne situacije okrog možnosti spremembe namembnosti". 

Pogovarjali smo se tudi z Antejem Gubercem iz Grafista, ki je lastnik nezgrajenega hotela v Solisu ter izvajalec komunalne opreme v okolici objekta. "Sigurno se ne bom udeležil te dražbe. Glede na ceno in glede na to, da so v tem delu predvideni poslovni prostori in vemo, da je na Obali že preveč poslovnih prostorov … In v tej situaciji s korono je iti v tako investicijo udarjanje z glavo v zid, tudi glede na to, da vemo, da je več lastnikov objekta. Prepričan sem, da nihče ne bi upal," je dejal.

Ante Guberac

Guberac: "Kupec bo moral urediti odnose z Grafistom in HETO"

Kdor bi kupil občinski del, mora po Guberčevih besedah namreč urediti odnose z Grafistom in avstrijsko družbo Heta Asset Resolution. "Logično je, da je naša želja, da pride nekdo, da se ta objekt zaključi. Mi prvi del zaključujemo in ažurno delamo na pridobitvi gradbenega dovoljenja za hotel. Bi bilo res lepo, da se kdo pojavi, da to kupi in konča," priznava Guberac in hkrati dodaja, da pa "glede na vse te okoliščine tudi noben ni prišel k nam, da bi se pomenili. Mi nismo tisti, ki bi ovirali. Sem srečen, če pride kdo, se pa bojim, da ne bo in bomo morali, tako kot vse ostalo, mi na koncu to rešiti."

Kot je še dejal, upa, da bodo v prihodnje "vsi skupaj z občino prišli do skupnega zaključka, da se bo dejansko tudi ta del uredil. Mi smo ga končali, upajmo, da januarja ali februarja dobimo gradbeno dovoljenje in najkasneje februarja začnemo z deli na hotelu, ostane nam samo ta del."

Kaj pa, če se vendarle pojavi kupec?

"Lahko da tudi bo kdo prišel. Sem prepričan, da bomo skupaj z občino našli en dogovor, da bomo zaključili ta objekt in ga naredili tako, kot je treba," odgovarja Guberac. "To, kar smo končali, je čisto druga slika, tako da jaz mislim, da je prav, da se v takem stilu zaključi. Mislim, da v Sloveniji ne bo nobenega lepšega objekta, kot je ta, če arhitekti to dobro naredijo. Tudi za ta del, ki je že končan, mislim, da lepšega objekta ni v Sloveniji," je zaključil.

Kot kaže je Guberac predvideval pravilno. Iz občine so nam včeraj sporočili, da varščine za današnjo dražbo ni vplačal nihče. O nadaljnjih korakih, pa da bodo pravočasno obvestili javnost. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  01 .10. 2020 ob  21: 14
To je biznis pokvarjencev. Koliko stroškov in kdo je kriv, da je objekt toliko let propadal? Nazadnje pa še dviganje nadstropij v oblake, brez pametne logike. Plačali ga bomo občani, tako ali drugače. Na volitvah pa ponovno volite "poštenjake"!
Darko |  01 .10. 2020 ob  19: 50
Guberac bo kupil po znižani ceni in bo zmagal
kokodek |  01 .10. 2020 ob  17: 05
10
kupil ga bo ?, ko bodo dražbo še parkrat ponovili in nato znižali ceno. Tako se delajo dogovorjeni posli, haha
galeb |  01 .10. 2020 ob  15: 25
-8
@Ištijan
"Stari benečani se vrtijo v grobu kakšno skropucalo je prišlo ven iz nekdaj skladno in harmonično grajenega Kopra!"...
Heh. Stari benečani so gradili enormne palače, daleč izven povprečja arhitekture tedanjega večinskega prebivalstva!
Misliš, da ko je bila nekoč zgrajena recimo Pretorska palača, da ni s svojo enormnostjo in edinstvenim videzom štrlela izven tedaj večinoma ribiških koprskih hiš?
Misliš, da se tedanjemu prebivalstvu ni zdela kot ogromno skropucalo, tako zelo drugačno od njihovih hiš, stisnjenih med ozke ulice?
Danes je ta palača koprski biser. Kar se je harmonično gradilo okoli nje, so bila nadaljnja dograjevanja. Tudi okoli današnjega "skropucala" se bodo zadeve dograjevale.
Enkrat Koper ne bo več tak, kot ga danes poznava ti in jaz.
Svet gre naprej. Vse se stalno spreminja.
Tiramola  |  01 .10. 2020 ob  14: 49
Ištrijan ima prav.
Na koncu bo to kupil Grafist. Tako bodo oprali umazan krvavi denar, ki prihaja v Istro iz balkana.
Lep dež.....
Ištrijan |  01 .10. 2020 ob  08: 39
14
"Mislim, da v Sloveniji ne bo nobenega lepšega objekta, kot je ta, če arhitekti to dobro naredijo. Tudi za ta del, ki je že končan, mislim, da lepšega objekta ni v Sloveniji."

Mož ima očitno zeloooo velike težave z vidom! Obisk okulista toplo priporočan!

O sami estetiki tukaj ni vredno zgubljat besed, ker je pod vsakim civilizacijskim nivojem! Stari benečani se vrtijo v grobu kakšno skropucalo je prišlo ven iz nekdaj skladno in harmonično grajenega Kopra! To kar se zdaj dogaja je rezulatat tega, ko daš urbanizem v roke balkan (v najslabšem smislu besede) "gradbincem!"