OD SLOVARJA SLENGA DO DOBRODELNOSTI: Katera beseda je najbolj zasidrana v DNK-ju Izolanov?

Izola

Snovalca Slovarja izolskega slenga Erik Toth in Mirna Buič sta se v času karantene domislila dobrodelne akcije, ki poteka z iskanjem najbolj pogoste besede iz izolskega vsakdanjika. Ta bo svoj zapis dobila na majicah, ki jih bo nato mogoče kupiti, izkupiček pa bodo namenili v dobrodelne namene.

Vam besede "koša", "košamona", "wejla", "kome", "ino?", "laganini", "forte" zvenijo znano? Gre za slengovske izraze iz izolskega vsakdanjika, ki so zbrani v Slovarju izolskega slenga. Letos mineva že deset let od njegove prve izdaje.

Kot pravi Erik Toth, eden od avtorjev Slovarja izolskega slenga, ki je sicer nastajal s pomočjo širše izolske javnosti, se je pobuda z dobrodelno noto rodila v času karantene zaradi novega koronavirusa. Razmišljali so, kako pomagati sočloveku v stiski in prišli na idejo, da bi z anketo izbrali najbolj pogosto izolsko slengovsko besedo, jo nato natisnili na majice v izolskih barvah, izkupiček od prodaje pa nemenili izolskim družinam v stiski. Tako bodo v sodelovanju z Rdečim križem Izola izbrali nekaj družin in jim poplačali beljenje stanovanja.

Nekateri slogani iz slovarja so zaživeli tudi kot ilustracije.

Trenutno v anketi, ki je dostopna prek slovarjeve facebook strani, krepko vodi beseda "koša", ki je očitno najbolj zasidrana v DNK-ju Izolanov.

Pripravili bi že tretjo izdajo slovarja

Hkrati avtorja slovarja razmišljata o tretji izdaji publikacije, ki bi jo obogatila z novimi gesli in besednimi zvezami ter drugimi posebnostmi. Tudi tokrat bodo angažirali širšo javnost, da prispeva svoje ideje oziroma predloge. Ena od "novih" besed je tako denimo "interkuler", kar bi v knjižni slovenšči pomenilo opetnajstiti, zafrkniti.

Hkrati bo nova izdaja slovarja lahko platforma za različne nove umetniške stvaritve, kot so denimo že bile ilustracije na temo gesel. "Važno je, da kultura živi," ob tem še dodaja Toth.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  13 .06. 2020 ob  19: 23
Nimam niti za burek
Zdej me zanima kaj je to prislo iz Kopra al Izole?! :-)
Tiramola  |  12 .06. 2020 ob  19: 56
Trava, koka.......
N001 |  12 .06. 2020 ob  13: 25
Me prav zanima kakšen je danes sleng na izolskih ulicah...
Tiramola  |  11 .06. 2020 ob  13: 56
( eri, muš, šta) Prevedem- pojdi, osel, stoj
Pogosto uporabljene besede imetnikov oslov na podeželju. Lp
choco |  11 .06. 2020 ob  13: 41
"kosha" so najprej uporabljali "člani" iz Kopra, nato se je razsirilo po celi obali.
A besedo "član" uporabljajo se vedno samo v Kopru? Se spomnem cirka 20 let nazaj, ko sem kot Izolan prvic slisal: "tip je član". Moja reakcija: "član česa?"
clemente |  11 .06. 2020 ob  11: 58
'izolskega' wtf...jaz sme iz Kopra pa uporabljam že celo življenje iste besede...nevem zakaj bi to ble izolske ...kr neki