OBETAJO SE NOVA SPROŠČANJA: Je končno na vrsti tudi kultura?

Slovenija

Vlada bo na današnji seji o epidemioloških ukrepih predvidoma obravnavala tudi predlog svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje o postopnem odpiranju kulturnih ustanov. Kot je za STA povedala vodja skupine Mateja Logar, so o tem razpravljali v ponedeljek, predvideno pa je odpiranje v rumeni fazi pod pogoji, ki veljajo trenutno.

Strokovna skupina sproščanje v kulturi načeloma podpira, bo pa po besedah Mateje Logar morala upoštevati določena priporočila, tako kot jih morajo gostinci in turistični delavci v smislu mask in testiranj.

"Tukaj se moramo vsi malo prilagoditi, navaditi in sprejeti novo realnost. Brez tega vsaj še naslednje leto, dve verjetno ne bo šlo," je ocenila.

Odpiranje je predvideno naslednji teden, ko bo Slovenija po njenih besedah v rumeni fazi, o podrobnostih pa se morajo še dogovoriti. "Kakšno bo odpiranje, bo predstavljeno na sestanku na Brdu," je še dodala vodja strokovne skupine.

K pripravi načrta za postopno odpiranje je v ponedeljek pozvalo Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS). Poziv je naslovilo na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, poslalo pa ga je tudi ministru za kulturo Vasku Simonitiju in državnemu svetniku Janošu Kernu.

Na ministrstvu so čim prejšnjemu odpiranju kulturnih ustanov naklonjeni. Kot so zapisali za STA, so vsak teden NIJZ poslali ustrezne predloge, ki bi število obiskovalcev v notranjosti kulturnih ustanov zvišalo na vsaj 100, a je inštitut zaenkrat presodil, da epidemiološke razmere tega še ne dopuščajo. So pa na ministrstvu optimistični, da bo do postopnega odpiranja prišlo v kratkem, saj se razmere po njihovih ugotovitvah opazno izboljšujejo.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno.

Pričakovati je tudi odločanje o podaljšanju epidemije. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom podaljšala 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo. Svetovalna skupina je sicer že minuli teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija