OBČINA TAKEGA REFERENDUMA NE SME IZPELJATI: Kljub opozorilom ilirskobistriškega župana svetniki vztrajajo

Slovenija

Občinski svet Ilirske Bistrice je v sredo znova glasoval za razpis svetovalnega referenduma o sprejemno-registracijskem centru za migrante, ki ga namerava država postaviti na območju mejnega prehoda Jelšane. Zaradi opozoril, da občina takega referenduma ne sme izpeljati, pa bo sklep zadržan do odločitve upravnega sodišča o njegovi zakonitosti.

"Pridobili smo mnenja dveh odvetniških pisarn, prav tako smo pravno mnenje pridobili s strani službe vlade za lokalno samoupravo. V vseh teh mnenjih je izrecno povedano, da občina takšnega referenduma ne sme izpeljati," je pojasnil ilirskobistriški župan Emil Rojc. Referendum, ki se nanaša na migrantsko politiko, namreč v skladu s slovensko zakonodajo ni v pristojnosti občine.

Kljub opozorilom župana so svetniki z 19 glasovi za in dvema proti izglasovali sklep o izvedbi svetovalnega referenduma. Kot so pojasnili, imajo občani pravico izraziti svojo voljo. Svetniki so za referendum sicer glasovali že na prejšnji seji 22. februarja.

Župan Rojc bo sklep s sredine seje zadržal in sprožil spor proti občinskemu svetu pred upravnim sodiščem, ki bo odločilo, ali je sklep zakonit. "Če kot župan ocenim, da je sklep občinskega sveta nezakonit, moram o tem obvestiti svetnike. Če pa ga svetniki ponovno izglasujejo, sem dolžan na upravnem sodišču sprožiti spor med občinskim svetom in županom," je pojasnil Rojc.

Župan se zaveda težav, ki jih imajo občani zaradi večjega števila ilegalnih prehodov državne meje. Opazili so večje število vlomov, med občani se pojavljata strah in nelagodje. "Po uradnih podatkih naj bi naši organi lani prijeli 10.000 migrantov, od tega na območju naše občine 2500, torej četrtino vseh," je ob koncu februarske seje dejal Rojc.

V Jelšanah živi 250 prebivalcev, v načrtovanem centru, za katerega je ministrstvo občino že prosilo za lokacijsko informacijo, pa naj bi bilo deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1000 ležišči.

Poleg drugih nevšečnosti domačini ob državni meji opozarjajo tudi na odpadke, ki jih puščajo ilegalni migranti, in jih morajo odstranjevati sami ali ilirskobistriška občina na svoje stroške.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .03. 2019 ob  18: 55
V čigavem interesu dela župan?