OBALA ŠE NAPREJ RDEČA: Ostale regije oranžne, na Dolenjskem pijejo kavico na sončku

Slovenija

V nedeljo so v Sloveniji ob opravljenih 1681 PCR testih potrdili 210 okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje okužb znaša 762, je vlada sporočila na družbenih omrežjih. V bolnišnici zdravijo 527 covidnih bolnikov, 91 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V nedeljo je umrlo šest bolnikov s covidom-19.

V nedeljo so potrdili 172 okužb manj kot dan prej, opravili so tudi manj PCR testov. V nedeljo so umrli trije covidni bolniki več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje okužb je v nedeljo padlo na 762, v soboto je znašalo 766. Medtem pa se je v nedeljo v bolnišnici zdravilo 17 covidnih bolnikov več kot v soboto. V nedeljo sta intenzivno terapijo potrebovala dva bolnika več kot dan prej.

Sicer pa so v nedeljo v domačo oskrbo odpustili 14 covidnih bolnikov.

Trend obolelosti s koronavirusom v ???????? na dan 7. 3. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 1681 - Št. pozitivnih: 210...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Ponedeljek, 08. marec 2021

Novomeški gostinci pozdravljajo odprtje gostilniških teras in vrtov

V južnovzhodni in posavski regiji, ki sta edini rumeno obarvani, so se z današnjim dnem, po štirih mesecih in pol, odprle terase gostinskih lokalov. Novomeški gostinci vnovično odprtje teh pozdravljajo. Zaradi koronskih ukrepov so sicer morali prilagoditi zmogljivosti oz. število miz, najbolj pa jih moti negotovost ter ob napovedi enotedenskega poizkusnega obdobja možnost vnovičnega zaprtja.

Najemnik Picerije Era Luka Retar je povedal, da so morali zaradi koronskih ukrepov zmogljivosti zmanjšati za približno polovico in reorganizirati svoje delo. Sicer pa je po njegovem prepričanju čas, da začnejo spet delati in da se odpravi negotovost glede odprtja in zaprtja. Moti ga več po njegovem mnenju nepotrebnih ukrepov in komplikacij, nerazumna pa se mu zdi tudi uvedba enotedenskega poizkusnega obdobja. "Treba je vedeti, da se moramo organizirati, vse nabaviti in se pripraviti," je opozoril in dodal, da tudi zaposlenih ne morejo kar tako po nekaj dneh dela vnovič poslati na čakanje. "Mislim, da to ni prav, vse breme pa bi ob vnovičnem zaprtju padlo na nas. Počasi je tega dosti," je dejal. Sicer skupaj s svojimi obiskovalci vnovično odprtje gostinskih lokalov pozdravljajo, je še dejal Retar.

Lastnik novomeških lokalov Slaščičarna Pralina, Totalček in Picerija Totalka Janez Planinšek je povedal, da so danes odprli le terasi dveh lokalov. Število miz so prilagodili ukrepom oz. so ga prepolovili. Upoštevajo pa vse predpisane ukrepe. Glede enotedenska poizkusnega obdobja je ocenil, da je važno predvsem to, da so lokale vnovič odprli in da se je okuženost z novim koronavirusom v tem delu države znižala. Ob tem, da vsa velika dolenjska podjetja delujejo s polno zmogljivostjo in niso vir okužb, pa je še ocenil, da je možnost za okužbo majhna tudi na gostilniški terasi.

Latnik lokala Carpe diem Rok Klobučar je dejal, da so imeli prve tri mize danes zasedene že takoj ob odprtju, ob sedmi uri zjutraj. Z odprtjem gostinskih lokalov, na katerega so čakali štiri mesece in pol, so zadovoljni, ob ugodnem vremenu pa pričakujejo tudi obisk. Zadovoljni so tudi, da so se zadeve začele premikati, da spet delajo in da niso več doma in na čakanju. Upoštevajo sicer vse predpisane ukrepe, delu ob teh pa so se prilagodili z zmanjšanjem števila miz. "Če bo šlo tako naprej, bomo tudi preživeli," je pristavil.

Glede ukrepa poizkusnega enotedenskega odprtja pa je ocenil, da gre za prekratko obdobje, da bi se pokazalo kaj drastičnega. Po njegovem bi bilo bolj merodajno 14-dnevno poizkusno obdobje. Lahko pa se tudi zgodi, da se bo število okužb vnovič okrepilo zaradi drugih razlogov in ne zaradi obiska kavarniške terase, je še opozoril Klobučar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija