OB DNEVU CIVILNE ZAŠČITE PRIZNANJA TUDI ZA JUNAKE Z OBALE: Kdo so?

Izola

Ob dnevu civilne zaščite, ki ga obeležujemo 1. marca, se vsako leto spomnimo najbolj zaslužnih na področju zaščite in reševanja. Uprava RS za zaščito in reševanje je letos podelila kar 358 priznanj posameznikom oziroma organizacijam. Minuli teden so jih v roke prejeli tudi dobitniki iz obalne regije. Kdo so?

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan 

Letošnja priznanja je minuli teden v Manziolijevi palači v Izoli podelil vodja civilne zaščite za obalno regijo Zvezdan Božič. Srebrni znak Civilne zaščite, ki se ga podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek k razvoju ter krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, je prejela požarna inšpektorica Vanda Zidarič.

Bronasti znak Civilne zaščite so zaradi požrtvovalnega in uspešnega opravljanja nalog zaščite, reševanja in pomoči prejeli članica koprskega občinskega štaba Civilne zaščite Živa Banovac, pomorec in predavatelj Rok Sorta, bolničarka Območnega združenja rdečega križa Koper Jana Tavčar, Krajevna skupnost Rakitovec in PGD Nova vas nad Dragonjo. Že 1. marca ga je na podelitvi na Brdu pri Kranju prejel še Boris Kankaraš.

JanaTavčar

Kipec civilne zaščite za življenjsko delo je letos sicer prejel glavni inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Milivoj Dolščak.

Plaketo Civilne zaščite, ki se podeljuje kot priznanje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja in kulturne dediščine ter pri varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah, pa je prejel PGD Piran.

Civilna zaščita je namensko organiziran del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami oziroma poseben del namensko organiziranih sil za zaščito, reševanje in pomoč. Obsega organe vodenja, enote in službe za zaščito, reševanje in pomoč, zaščitno in reševalno opremo ter objekte in naprave za zaščito, reševanje in pomoč.

1. marec je za svetovni dan civilne zaščite leta 1990 razglasila generalna skupščina Združenih narodov. V Sloveniji ga obeležujemo od leta 1992. Ta dan naj bi vsako leto spomnil na pomen pomoči in solidarnosti pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof.

Deli novico:

križar |  16 .03. 2018 ob  19: 04
zakaj se je Elena nastavila za slikanje ob Jani Tavčar? kakšne so pa njene zasluge?
Farsa |  13 .03. 2018 ob  13: 25
ne vem za kakšne zasluge je prejela nagrado požarna inšpektorica!
Pajo |  13 .03. 2018 ob  12: 13
Čestitke !