OB CESTAH POBRALI VEČ KOT 140 KG ODPADKOV: Prevladujejo plastenke, pločevinke in steklenice

Slovenija

Tretjino vseh odvrženih odpadkov ob slovenskih cestah, med katerimi prevladujejo plastenke, pločevinke in steklenice, bi lahko preprečili s kavcijskim sistemom, je pokazala študija, ki so jo izvedli v okoljski nevladni organizaciji Ekologi brez meja. Na 24 izbranih odsekih cest so pobrali skupno 8714 kosov ali skoraj 145 kilogramov odpadkov.

Kot so sporočili iz Ekologov brez meja, so od 2967 kosov odpadkov, ki so jih pobrali na 19 odsekih regionalnih in lokalnih cest, plastenke, pločevinke in steklenice predstavljale 32,1 odstotka vseh odpadkov. Ob upoštevanju avtocest, kjer so pregledali le počivališča, pa je bil ta odstotek nižji, in sicer 16,2 odstotka.

Glede na težo odpadkov pa je bil izračunan odstotek plastenk, pločevink in steklenic še višji. Na lokalnih in regionalnih cestah je znašal 45,1 odstotka, na vseh odsekih pa 35,4 odstotka.

Znotraj kategorije posameznih vrst odpadkov, ki jih pokriva kavcijski sistem, je bilo največ pločevink, in sicer 78,5 odstotka, sledile so plastenke z 22,6 odstotka. Deleži glede na težo odpadkov pa so bili, kot so izpostavili pri Ekologih brez meja, precej enakomerni.

Delež odpadkov, ki jih z ukrepi pokriva uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, je bil ob cestah 52,4-odstoten (po kosih) oziroma 50,6-odstoten (po teži). Na počivališčih, kjer so našli veliko lončkov za kavo, pa je znašal 46,1 odstotka oziroma 38,5 odstotka.

Kot opozarjajo, je študija pokazala, da je skoraj vsak drugi odpadek že vsaj delno naslovljen z zakonodajo, pri čemer pa se učinek ukrepov še ne pozna.

"Podatki iz drugih evropskih držav so jasni. Samo s pomočjo kavcijskega sistema lahko dosežemo najvišje stopnje ločeno zbranih odpadkov čez 90 odstotkov in, kar je še pomembneje, preprečimo uhajanje odpadkov v okolje, kjer privabljajo nove. Če želimo doseči cilje iz uredbe, je čimprejšnja uvedba kavcijskega sistema edina pot," je ob tem izpostavila Barbara Kirn iz Ekologov brez meja, ki je vodila raziskavo. Kot je poudarila, smetenje škodi okolju, našemu zdravju in denarnicam, zato moramo poskrbeti za pravilno odlaganje odpadkov.

Ekologi brez meja so pobiranje odpadkov izvedli lanskega novembra in decembra. V raziskavo so vključili pet odsekov na avtocestah, sedem odsekov na regionalnih cestah ter 12 odsekov na občinskih cestah po vsej državi.

Po njihovih pojasnilih so se pri izboru posameznih odsekov posvetovali z Direkcijo RS za infrastrukturo in Darsom. Ob tem so še napovedali, da bodo raziskavo vnovič na istih odsekih izvedli po uvedbi kavcijskega sistema.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija