O PRITOŽBI ODPMŽ BO ODLOČAL BRŽAN: Na voljo ima dva meseca

Koper

O pritožbi Obalnega društva proti mučenju živali o izbiri upravljavca obalnega zavetišča bo kot drugostopenjski organ odločal koprski župan Aleš Bržan po pridobitvi mnenj županov ostalih treh občin ustanoviteljic, so pojasnili na koprski občini. Kdaj bo odločitev sprejeta, še ni jasno, ima pa župan po zakonu dva meseca časa.

Andreja Bogataj Krivec (levo zgoraj)

Kot smo že poročali, se je Obalno društvo proti mučenju živali pritožilo na odločbo pristojnega urada koprske občine o izbiri izvajalca javne službe na področju zaščite živali na območju občin Piran, Izola, Ankaran in Koper, so navedli na Mestni občini Koper. Na javni razpis štirih istrskih občin za upravljanje obalnega zavetišča v Dvorih pri Sv. Antonu sta sicer prispeli dve prijavi, poleg omenjenega društva se je prijavil še dosedanji upravljavec, komunalno podjetje Marjetica Koper, ki je bilo nato tudi izbrano kot najprimernejše za vodenje zavetišče za naslednje petletno obdobje.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki vseh občin ustanoviteljic, je pri tem ocenjevala strokovno, organizacijsko in finančno usposobljenost prijavitelja, predlog izvedbenega programa oskrbe živali, program promocije in obveščanja javnosti o delovanju zavetišča ter pretekle izkušnje s tega področja. Obalno društvo proti mučenju živali je od 100 možnih točk prejelo 59,22, medtem ko je Marjetica Koper dosegla 82 točk.

Kot je pojasnila Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali, menijo, da komisija ni korektno opravila svojega dela, prav tako pa dvomijo tudi o strokovni usposobljenosti članov komisije. Po njihovem se je Marjetica na razpis prijavila z nepopolnim nazivom, točkovanje za izvedbeni program pa ni bilo korektno. Nenazadnje je predloženi finančni plan zavajajoč in nerealen, je poudarila Bogataj Krivčeva.

Kot pravijo na koprski občini, bo pritožbo skladno z odlokom o zagotavljanju javne službe na področju zaščite živali in zakonom o splošnem upravnem postopku podrobneje obravnaval koprski župan kot drugostopenjski organ. Do pravnomočne izbire novega izvajalca pa bo javno službo za obalne občine izvajal obstoječi izvajalec javne službe.

Skladno z že omenjenim odlokom bo Bržan pritožbo obalnega društva reševal po predhodni pridobitvi mnenj županov občin Ankaran, Izola in Piran.

Aleš Bržan

Kdaj bo znana Bržanova odločitev?

Kdaj bo znana odločitev, je še težko napovedati. Na mestni občini so pojasnili le, da ima skladno z zakonskimi določili občinski urad za gospodarske javne službe, okolje in promet kot prvostopenjski organ 15 dni časa, da pritožbo odstopi drugostopenjskemu organu oz. županu, ta ima nato dva meseca časa, da o pritožbi odloči.

Marjetica je upravljanje obalnega zavetišča sprva interventno prevzela leta 2015. Pred tem je z zavetiščem upravljalo prav Obalno društvo proti mučenju živali, a je veterinarska inšpekcija ugotovila več nepravilnosti v njegovem delovanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Argument |  27 .01. 2022 ob  10: 59
Kakšne nebuloze vse je poudarila in oh in sploh se pritožila tale županova sodelavka in svetovalka ? Mogoče bi bilo lepo in koristno samo vpogled v listine inšpektorjev koliko ima ona referenc in sposobnosti za vodenje zavetišča in zakaj so ji prepovedali takrat upravljati z zavetiščem ?