NOVOGORIŠKI KRIMINALISTI OVADILI 40-LETNEGA RUSA: Zlorabil je večje število bančnih kartic iz različnih držav

Kronika

Novogoriški kriminalisti so v sodelovanju z upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave v maju zaključili kriminalistično preiskavo, v kateri so preiskovali zlorabo plačilnih kartic na spletu. Po preiskavi so kazensko ovadili 40-letnega ruskega državljana, ki začasno biva na območju Slovenije.

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, je moški utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj uporabe ponarejenega plačilnega sredstva, napada na informacijski sistem in zlorabe osebnih podatkov.

Predkazenski postopek so novogoriški kriminalisti začeli v začetku letošnjega leta na podlagi prijave ene od gospodarskih družb na Goriškem, kjer je storilec z zlorabo tujih bančnih kartic izvršil več nakupov računalniške opreme. Med preiskavo pa so ugotovili, da je storilec zlorabil večje število plačilnih kartic drugih imetnikov iz različnih držav, med drugim Vietnama, Kolumbije, Indonezije in Avstralije.

Na več spletnih prodajnih mestih v Sloveniji je opravil nakupe različnih izdelkov, ki jih je prejemal na različne naslove na območju ljubljanske policijske uprave, pri tem pa je uporabljal lažna imena. Na ta način si je osumljeni pridobil večjo protipravno premoženjsko korist v obliki tehničnih izdelkov ter obenem oškodoval spletne trgovce in banke. Potem ko so kriminalisti uspeli identificirati osumljenca, so pri njem opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli naročene izdelke ter spletno komunikacijo, so navedli v sporočilu za javnost.

Na novogoriški policijski upravi ob tem opozarjajo, da previdnost na internetu ni nikoli odveč, saj so spletni goljufi zelo iznajdljivi. Kot so zapisali, so sodobni spletni kriminalci čedalje bolj inovativni in jih je vse teže odkriti. V izogib morebitnemu oškodovanju občanom svetujejo zadržanost do naključnih poslov in neznanih oseb, saj ljudje velikokrat sprejmejo ponudbo, ker se jim zdi vabljiva. Šele kasneje, ko preverijo okoliščine, pa posumijo, da so bili ogoljufani.

Občanom svetujejo, naj ne posredujejo svojih osebnih ali bančnih podatkov in ne nakazujejo denarja ali plačujejo računov, če niso prepričani v verodostojnost osebe na drugi strani. Posebno previdnost priporočajo tudi pri ravnanju z osebnimi podatki, kot so osebno ime, naslov bivanja, telefonska številka, bančni računi, e-poštni naslovi, rojstni podatki in podobno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija