NOVA SLOVENSKA POŠTNA ZNAMKA: Zlati uhani iz Pokrajinskega muzeja Koper (FOTO)

Koper

Izšla je nova slovenska poštna znamka z zlatimi antičnimi uhani iz Pokrajinskega muzeja Koper, trenutno pa si jih lahko ogledate na razstavi Zlata sled ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Takšnih čudovitih uhanov bi bila vesela vsaka ženska, njihova zgodba in zgodovina pa jim prida še poseben čar.

Nova poštna znamka z motivom rimskodobnih zlatih uhanov iz Pokrajinskega muzeja Koper

PODATKI O ZNAMKI:
EUROMED POSTAL - Ročno izdelan nakit Sredozemlja
Zlati uhani z najdišča Školarice (konec 3./začetek 4. st. n. št.)
Datum izida: 12. 7. 2021
Oblikovanje: villa creativa
Motiv: Ročno izdelan nakit Sredozemlja
Tisk: Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, Hrvaška
Izvedba: Štiribarvni ofset v poli po 25 znamk
Papir: Tullis Russell Chancellor Litho PVA RMS GUM, 102 g/m2
Zobčanje: Grebenasto 14 : 14
Fotografija: Arhej d.o.o.

Znamke z grebenastim zobčanjem in vrednostjo označeno z veliko tiskano črko D

V Školaricah pri Spodnjih Škofijah v bližini Ankarana je nekoč (sredina 1. stol. n. št.) stala rimska vila rustika, obkrožena z bogatim posestvom.

Gospodarjenje in življenje vile je trajalo vse do sredine 5. stoletja, ko jo je uničil požar. Prebivalci vile – upravitelj z družino in sužnji (familia rustica) – so živeli na posestvu ter lastnikom s pridelavo vina, oljčnega olja in drugih dobrin ustvarjali prihodekPrebivalci posestva so svoj zadnji počitek našli na urejenem obcestnem grobišču.

Ovitek prvega dne s priložnostim žigom, na ovitku je risba uhanov.

Arheološko najdišče, poimenovano Školarice, je bilo odkrito in raziskano v letu 2002, pred gradnjo avtocestnega križišča. Gre za največji kompleks rimske vile s pripadajočim grobiščem v slovenski Istri.

Lega dveh medsebojno povezanih arheoloških najdišč: rimske podeželske vile Školarice in njej pripadajoče grobišče Križišče pri Spodnjih Škofijah

V enem izmed 51 odkritih grobov je bila odkrita pokojnica srednjih let, ki je bila pokopana v drugi polovici 3. ali na začetku 4. stoletja. V grobu so poleg dveh zlatih uhanov, ki so bili najdeni ob čiščenju lobanje, ležali še dva keramična vrča, oljenka, koščena lasnica in bronasta šivanka – simbol vzorne družinske matere. Zlati uhani, ki predstavljajo redko najdbo umetelno dovršenega zlatega nakita, pa nakazujejo na pomembnejšo članico družine iz rimske vile v Školaricah.

Uhana iz zlate žice, tipa a crotaglia, imata vdeto stekleno jagodo rdeče barve in kaveljček za pritrjevanje v obliki črke S.