NOVA POTRDITEV: Mediteranska prehrana je najboljša

Svet

Nasičene maščobe v maslu, masti in rdečem mesu povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt, njihovo nadomeščanje z nenasičenimi maščobami, kot so oljčno olje ali mastne ribe, kot je losos, pa ima lahko pomemben koristen vpliv na zdravje, kaže obsežna ameriška študija, ki so jo pripravljali več kot 30 let.

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 120.000 ljudi, ki so 32 let na vsaki dve ali štiri leta odgovarjali na vprašalnik o prehrani, življenjskem slogu in zdravju, je bila objavljena v medicinski reviji JAMA Internal Medicine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodilni avtor študije Dong Wang, raziskovalec na fakulteti za javno zdravje Univerze Harvard, je izpostavil, da "študija osvetljuje pomembne koristne učinke nenasičenih maščob, še posebej, ko nadomestijo nasičene in trans maščobe".

Kot eno glavnih ugotovitev je izpostavil, da so imeli ljudje, ki so zaužili več nasičenih in trans maščob, višjo stopnjo smrtnosti kot tisti, ki so enako količino kalorij zaužili z ogljikovimi hidrati.

Ugotovili so tudi, da ima lahko nadomeščanje nasičenih maščob, kot so maslo, mast in maščoba v rdečem mesu z nenasičenimi maščobami rastlinskega izvora, kot so oljčno, repično in sojino olje, znatne koristne učinke za zdravje in bi moralo biti ključno sporočilo v dietetičnih priporočilih.

Najslabši vpliv na zdravje imajo trans maščobe, vključno s proizvodi z delno hidrogeniziranimi olji, kot je margarina. Povečanje uživanja trans maščob za dva odstotka za 16 odstotkov poveča možnost prezgodnje smrti.Petodstotno povečanje vnosa nasičenih maščob za osem odstotkov poveča možnost smrti.

Uživanje velikih količin nenasičenih maščob pa je povezano z 11 do 19 odstotkov nižjo smrtnostjo v primerjavi z enako količino kalorij iz ogljikovih hidratov. Med te sodijo tudi polinenasičene maščobe omega-3 in omega-6, ki so v ribjem, sojinem in repičnem olju, navaja študija.

"Ljudje, ki nadomestijo nasičene maščobe z nenasičenimi, še posebej polinenasičenimi maščobami, so imeli pomembno manjše tveganje smrti v času študije, pa tudi manjše tveganje smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni, raka, nevrodegenerativnih in respiratornih bolezni kot tisti, ki so ohranili visok vnos nasičenih maščob," kaže študija.

Nekateri strokovnjaki so opozorili, da je študija temeljila na opazovanju in vprašalnikih, ki so lahko pristranski, da pa je njen rezultat v skladu z ugotovitvami nekaterih drugih velikih študij o zdravju in prehrani.

Ian Johnson z Britanskega inštituta za raziskavo hrane, ki v študiji ni sodeloval, je tako dejal, da so njene ugotovitve v skladu s sedanjimi javnozdravstvenimi priporočili v Veliki Britaniji in drugod, še posebej pa z načelom o koristnosti mediteranske prehrane, ki je polna nenasičenih maščob iz rastlin, rib in olivnega olja, navaja AFP.

Deli novico:

Kabir |  06 .07. 2016 ob  10: 10
Kot, da bi obstajal samo zahod... namreč v Aziji živijo bistveno bolj zdravi ljudje in prav tam obstaja še bolj uravnotežena prehrana, ki temelji na rastlinskem izvoru. Ker več kot 2 milijardi ljudi živi brez mesa (nasičenih maščob), naslednja milijarda ali še več, pa ga okuša le ob priložnostih.
Bogata prehrana s stročnicami in BREZ industrijsko pol-predelane ali predelane hrane kjer imamo mi na zahodu velik problem, saj nam tja dozirajo na tone sladkorjev.

Prav tako je bistvenega pomena način življenja, ki je na zahodu en krat hitrejši kot je tam! Presnova in prebava NE temeljita samo na tem kaj pojemo ampak tudi na tem kako jemo in kako to razumemo!!