NOVA AMBULANTA V ANKARANU URADNO ODPRTA: V kratkem načrtujejo še laboratorij in zobozdravstveno ambulanto

Ankaran

V Ankaranu so danes tudi uradno odprli novo ambulanto splošne in družinske medicine, ki bo razbremenila gnečo v koprskem zdravstvenem domu. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob tem odprtje nove ambulante pozdravila kot dober zgled sodelovanja različnih akterjev, ki bo občanom Ankarana približala zdravstvene storitve.

Občina Ankaran je v projekt, ki so ga realizirali skupaj z Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, kjer so ambulantni prostori, in Zdravstvenim domom (ZD) Koper, vložila dobrih 68.000 evrov za ureditev prostorov, opremo v vrednosti 20.000 evrov pa je prispeval ZD Koper. Tako se v Ankaran po skoraj 40 letih vrača ambulanta splošne medicine, v kratkem pa bodo odprli še laboratorij in zobozdravstveno ambulanto.

Kot je poudaril direktor ZD Koper Matevž Ravnikar, bo odprtje nove ambulante razbremenilo dosedanjo gnečo v Kopru, sami pa se bodo potrudili, da bodo bolniki enakomerno razporejeni po vseh ambulantah v njihovi pristojnosti. Obenem je Ravnikar pohvalil ministrstvo za zdravje, ki je z dejanji pokazalo, kaj pomeni na pameten način poceniti zdravstvo s krepitvijo primarne ravni.

Ministrica je odprtje ambulante v Ankaranu izpostavila kot primer dobrega sodelovanja različnih ravni, pri čemer je ministrstvo sodelovalo tako, da so po ugotovljeni dejanski potrebi dodelili dva dodatna zdravstvena programa.

"Teorija in praksa kažeta, da zdravstveni sistemi, ki temeljijo na močni osnovni zdravstveni dejavnosti, prispevajo k boljšemu zdravju prebivalstva, večji enakosti zdravstvene obravnave, boljši dostopnosti in na sploh bolj učinkovitemu zdravstvenemu varstvu. V Sloveniji imamo dobro osnovno zdravstveno dejavnost, ki pa jo moramo še nadgraditi," je poudarila ministrica.

Ob tem je kot pomanjkljivost sistema okrcala razdrobljenost organizacije in zagotavljanja storitev ter nepovezanost obravnave, zaradi česar je po njenem mnenju treba izboljšati izmenjavo informacij o bolniku.

Kolar Celarčeva je sicer napovedala, da bodo za celovito nadgradnjo osnovne zdravstvene dejavnosti v kratkem širši strokovni javnosti predstavili osnutek nacionalne strategije razvoja osnovne zdravstvene dejavnosti do leta 2025.

Glede vloge Ortopedske bolnišnice Valdoltra za pridobitev naziva klinike je Kolar Celarčeva pojasnila, da pristojna komisija pri zdravstvenem svetu vloge Valdoltre še ni obravnavala. Komisija naj bi se po njenih besedah sestala ta četrtek, pri čemer ministrica verjame, da bo komisija takrat obravnavala vse vloge, ki še čakajo na odgovor.

Deli novico:

sladkornak |  26 .01. 2017 ob  15: 24
Kateri zdravnik bo tam?
Po pravilu |  26 .01. 2017 ob  12: 43
kdor zliva gnojnico proti Ankaranu se sam z njo polije. Po pravilu so to nepismeni ali polpismeni telebani.
@grizo |  26 .01. 2017 ob  09: 58
8 miljonov razlogov in ne ena ambulanta. Slabo te obvešča tvoj šef.
Hvala Boris, |  26 .01. 2017 ob  09: 57
posredno (ko si nas prisilil da gremo na svoje) si nam omogočil da imamo novo ambulanto.
@polje |  25 .01. 2017 ob  14: 58
-1
sem videl tvoj karton v novi ambulanti.
polje |  25 .01. 2017 ob  14: 32
-6
grizo, samo tako mimogrede, ambulanto je pomagala pridobiti in financirati Mestna občina Koper.
ledi |  25 .01. 2017 ob  14: 31
Joj, zgodi se nekaj dobrega vi pa gnoj iz svojih por tu zlivate. Bog ne daj pohvaliti.
grizo |  25 .01. 2017 ob  14: 30
-7
Ma dejte Ankarančani se tu prepucavat, eno ambulanto ste dobili po ne vem kolikšnem času in zdaj vsi veseli, ker niste v občini Koper. Še jokali boste, da ste hoteli to samostojno občino.
jurij |  25 .01. 2017 ob  13: 42
Nehajte že enkrat nabijatkaj je čigavo,kaj je kdo dal,...
@saj je |  25 .01. 2017 ob  12: 07
če bi zadeve vsaj osnovno poznal takih neumnosti ne bi izjavil, Občina Ankaran sofinancira vse zavode v Kopru, ker gre namreč za skupne zavode obeh občin.
Saj ni |  25 .01. 2017 ob  11: 56
@saj je, mislim, da nisi prispeval niti € za razvoj Kopra,ampak samo vlečeš socialno in se vlačiš po kafičih ,golazen nesposobna,lena. Vrni s ena jug v svoj Sanđak past ovce.
Za Ankaran pa se zahvali Popoviču,ki mu je uspelo razbit občino koper.
Saj je |  25 .01. 2017 ob  10: 21
-3
Prav da je nasprotoval zd dom je v Kopru za obcane Kopra , vi si ga pa sami sfinancirajte saj imaste denar , ki vam ne pripada zdaj moramo mi Koprcani vam naredit zd . Ampak je vseeno dal in povedal zakaj nasprotuje kar je cisto logicno. Zakaj vi Ankarncani ne sfinancirate kaj v Kopru? Se sluzbe naj vam zrihta v Ankaranu , vrli pijancej Strmcnik. Pa Polko si vzemite za podzupanjo , Tjaso z lekarno ze imaste manjka vam samo se Meri samo se en del sodisca vam naj naredi .
1