NLB sprejela kriterije za odpuščanje

Uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) je sprejela kriterije in merila za določitev presežnih delavcev na osnovi zakona in obeh kolektivnih pogodb. Pri tem je upoštevala tudi predloge sindikatov, s katerima sta bila v septembru izvedena dva posveta, so sporočili iz banke. Letos se bo število zaposlenih znižalo za 228.

Od tega je 159 naravnih odhodov (upokojitve, fluktuacija ipd), ostalo so dejanske odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga, ki so zajete v programu presežnih delavcev.

Kot so spomnili v NLB, morajo v času gospodarske krize optimizirati število zaposlenih. "Program presežnih delavcev se bo izvajal predvidoma do konca junija 2014," so dodali.

Banka beleži izgubo

Kriteriji in merila za določitev presežnih delavcev so določili na osnovi zakona o delovnih razmerjih, kolektivne pogodbe dejavnosti bank in hranilnic v Sloveniji ter kolektivne pogodbe NLB.

Največja slovenska banka, ki zadnjih nekaj let beleži izgubo, je namreč v procesu celovitega preoblikovanja banke, ki naj bi pripeljal do t.i. vitke banke in poslovne procese preoblikoval na način, da bo banka bolj osredotočena na stranke.

NLB je tako v procesu sanacije slabih terjatev. Njene slabe terjatve bi se že morale prenesti na t.i. slabo banko, a se je to nekoliko zavleklo, saj se v slovenskih bankah še vedno izvajajo stresni testi in pregled njihove aktive.

NLB je na ravni skupine v prvem polletju letos ustvarila 91,2 milijona evrov izgube po davkih, medtem ko je na ravni matične banke izguba po davkih znašala 85,8 milijona evrov. Na to so vplivale predvsem visoko oblikovane oslabitve in rezervacije, ki so na ravni skupine znašale 145 milijonov evrov, na ravni NLB pa 131,6 milijona evrov.