V Zagrebu preložena še ena obravnava v tožbi proti LB in NLB

Na zagrebškem občinskem sodišču so danes znova preložili obravnavo v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB. Odvetnica PBZ je zahtevala mirovanje postopka, odvetnik LB pa je vztrajal pri prekinitvi postopka.

Sodnik Nikola Raguz je ugotovil, da se strani v postopku ne strinjata o ničemer. Napovedal je, da bo odločitev o mirovanju ali prekinitvi postopka objavil naknadno po pisni poti.

Odvetnica PBZ Maja Špoljarić je sicer danes sodniku izročila tudi originalna pooblastila hrvaškega finančnega ministrstva iz leta 2001, da lahko PBZ v njihovem imenu toži LB in NLB.

Sodnik pa je med drugim vprašal, kako lahko vlada v sodnem postopku zahteva kar koli, če v demokraciji velja delitev oblasti na tri veje.

Hrvaška vlada na sodiščih od Slovenije terja vrnitev deviznih vlog varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB, ki jih je Hrvaška v začetku 90. let prenesla v javni dolg in nato izplačala delu varčevalcev.

Z memorandumom so se zavezali, da bodo ustavili vse postopke proti slovenskim bankam

Vlada premiera Zorana Milanovića se je v memorandumu, ki ga je s slovensko vlado podpisala 11. marca v Mokricah, zavezala, da bo ustavila vse postopke proti slovenskim bankam, dokler ne bo dosežena celovita rešitev spora o LB, ki jo bosta državi iskali v okviru nasledstva.

Ljubljana vztraja, da je spor o LB potrebno urejati v okviru sukcesije ter da med pogajanji ni možno istočasno iskati rešitve na sodiščih.

V Banskih dvorih pa so večkrat pojasnili, da so opravili svoj del posla iz memoranduma, s tem ko so dali navodila bankam, te pa naprej svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke, povezane z LB. O vsem so obvestili tudi pristojno sodišče.

Na hrvaških sodiščih proti slovenskim bankam 27 tožb

Kljub temu se obravnave nadaljujejo. Naslednji sta napovedani za 10. december, ko bosta na zagrebškem sodišču postopka v tožbah PBZ in Zagrebške banke proti LB in NLB. Gre za dve od 27 tožb, ki so jih na hrvaških sodiščih vložili proti slovenskim bankam.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je pred kratkim napovedala, da se bosta glede reševanja spora o LB novembra znova sešla s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Na srečanju bosta tudi finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić. Po besedah Pusićeve imata Arhar in Rogić nekaj predlogov o možnih rešitvah spora.