NESREČA V KOČEVJU PO ŠTEVILU ŽRTEV NAJVEČJA V ZGODOVINI DRŽAVE: Med pogrešanimi trije tujci, identiteto umrlih bodo ugotavljali z metodo DNK

Slovenija

Dan po požaru, ki je med drugim zahteval pet življenj, so v kočevski kemični tovarni Melamin skupaj z gospodarskim ministrom, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalškom iskali rešitve za močno prizadeto podjetje, ki si lahko obeta pomoč države. Pomoč delavcem v finančni stiski pa je napovedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal minister, je izredno pomembno, da v podjetju čim prej pridejo do ocene škode, s strani države pa imajo več poti za pomoč podjetju. "Po pravilih Evropske komisije imajo možnost in pravno podlago pomagati vsem, ki jih doleti industrijska nesreča. Iz tega naslova lahko pokrijemo do 100 odstotkov škode," je dejal. Po njegovih besedah ne gre samo za gradbeno škodo, ampak med drugim tudi za škodo ob izgubi prihodkov.

Slovenski podjetniški sklad in SID banka bosta po ministrovih beseda s podjetjem naredila vse, da premostijo morebitne finančne težave. "Najbolj pomembno je, da se delavcem zagotovijo plače v obdobju, ko bo potekala sanacija," je poudaril Počivalšek. Rešitev za pomoč podjetju iščejo tudi v okviru sklada za regionalni razvoj.

Župana Občina Kočevje Prebiliča veseli, da je vlada delovala pozitivno in proaktivno, kot je povedal, so medtem navezali stik s predstavniki najverjetnejše nove vlade. Želi si, da bi bil kočevski primer pokazal, da politika lahko resnično dela za ljudi. Sicer pa je občina, v kateri so v naslednjih dneh zaradi tragedije odpovedali vse zabavne in kulturne dogodke, že v stiku z Rdečim križem in centrom za socialno delo, skupaj s katerima bodo lahko skozi obstoječe mehanizme delavcem v finančni stiski tudi pomagali.

Direktor Melamina Srečko Štefanič se je vsem zahvalil za hiter odziv pri reševanju nastale situacije. Poslovne partnerje so že obvestili o svojem položaju, ti so jim tudi že ponudili pomoč, brez katere po Štefaničevih besedah ne bi šlo.

"Pomembno je, da so tukaj prisotni instrumenti, ki omogočajo plačilo delavcev, ki so sedaj v velikih skrbeh in šoku," je poudaril. Delavci so sicer trenutno večinoma na čakanju na delo, manjši del pa je, da zagotavlja podatke in servis zunanjim institucijam, ki prihajajo in ocenjujejo škodo. V začetku prihodnjega tedna bodo imeli vse podatke, da bodo lahko zaprosili za pomoč EU, je še napovedal Štefanič.

Janja Turšič z Agencije RS za okolje pa je predstavila prve rezultate analize vzorcev, ki so jih v četrtek vzeli iz reke Rinže. V njih so zaznali sledi epiklorhidrina in formaldehida, a koncentracije niso bile tako visoke, da bi dosegala najvišje dovoljene vrednosti. Z analizo bodo nadaljevali tudi v prihodnji dneh. Prebilič je ob tem zatrdil, da bodo meritve izvajale pristojne neodvisne inštitucije, in ne podjetje Melamin ali lokalna skupnost.

Inšpektorat po nesreči opravil izredni nadzor v Melaminu

Inšpektorat za okolje in prostor je dan po veliki eksploziji v tovarni Melamin, ki je po dosedanjih podatkih terjala pet življenj, opravil izredni nadzor. Inšpektorja sta med drugim ugotovila, da je bil na pretakališču, kjer je do nesreče prišlo, prisoten vsaj en usposobljeni zaposleni, so sporočili z inšpektorata.

Do nesreče v kočevskem kemijskem podjetju, ki je po številu žrtev že zdaj najhujša v zgodovini samostojne države, naj bi prišlo zaradi polnjenja kemikalije v napačni rezervoar, kar je vodilo v močno eksotermno kemijsko reakcijo. Ta je pripeljala do eksplozije rezervoarja. Posledično se je vnelo še nekaj manjših požarov, ki so bili hitro pogašeni, razen požara v prostoru z elektro inštalacijami. Analiza vzrokov nesreče sicer še poteka.

V dopoldanski izmeni je po ugotovitvah inšpektorjev vedno prisoten vsaj en usposobljen delavec, ki upravlja dela na pretakališču, to je polnjenje in praznjenje cistern ter polnjenje manjših embalažnih enot - izdelkov na polnilnih linijah izven pretakališča. Tako je bilo tudi v četrtek, v času nesreče, pravijo na inšpektoratu.

V nesreči so sicer posredovale službe za izvedbo interventnih ukrepov. Že v nekaj minutah so na lokacijo prišli kočevski gasilci, ki so prevzeli vodenje intervencije, pozneje so se jim pridružili še lokalni prostovoljni gasilci ter reševalna vozila iz zdravstvenega doma Kočevje. Približno 15 minut zatem so prišli tudi pripadniki slovenske vojske.

Ekološki laboratorij z mobilno enoto je opravil meritve zraka. Požarno vodo so zajeli in se hrani v lovilni skledi cisternskega prostora. Ko bodo narejene analize, bo ta voda ustrezno odstranjena.

Zavezanec je po navedbah inšpektorata pri pooblaščeni ustanovi že naročil odvzem in analizo vzorcev zemlje. Rezultati bodo pokazali, ali je nesreča povzročila tudi okoljsko škodo tlom.

Kriminalisti dogodek preiskujejo v vse smeri, med pogrešanimi trije tujci

Preiskovalci dogodka v kočevski kemični tovarni Melamin bodo identiteto petih umrlih ugotavljali z metodo DNK, tako morajo identificirati tudi enega preživelega. Med petimi mrtvimi sta dva državljana Bosne in Hercegovine. Eden preživeli, ki je v kritičnem stanju v UKC Ljubljana, je domnevno državljan Makedonije. Dogodek preiskujejo v vse smeri.

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski ocenjuje, da gre za eno najtežjih preiskav na območju Slovenije.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

Kriminalisti že drugi dan nadaljujejo ogled kraja dogodka, pri tem sodelujejo s kriminalistični tehniki in forenzičnimi izvedenci, ki skupaj ugotavljajo vzrok. Preiskovanje tovrstnih dogodkov terja veliko znanja, medinstitucionalnega sodelovanja z inšpekcijskimi službami in drugimi, je povedal Zrinski. Ko bodo zbrali ugotovitve bodo o njih obvestili pristojno državno tožilstvo.

Preiskovali bodo v vse smeri. Trenutno se trudijo z identifikacijo žrtev, pri čemer sodelujejo s svojci, ki so prijavili pogrešane. Pri preiskavi pomagajo tudi tuji varnostni organi, saj sta med pogrešanimi dva državljana Bosne in Hercegovine in en Makedonije. Pri tem domnevajo, da je eden od težje ranjenih, ki se zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, državljan Makedonije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija