NEPRAVILNO PARKIRAL PRED LIDLOM IN DOBIL 80 EVROV KAZNI: Na Facebooku se je razvnela vroča debata o pooblastilih policije

Koper

V Facebook skupini Promet za Obalo je eden izmed uporabnikov delil izkušnjo, ki se mu je pripetila na parkirišču pred trgovino Lidl v Kopru. Zaradi nepravilnega parkiranja so mu policisti napisali 80 evrov kazni. Pod objavo se je razvnela vroča debata o nepravilnem parkiranju na parkiriščih pred trgovskimi centri in pooblastilih policije pri sankcioniranju brezbrižnih voznikov.

"A je še kdo plačal na Lidlovem parkirišču kazen 80 evrov zaradi neparkiranja v boks? Ker ni bilo prostih, sem se ustavil postrani za 10 minut. In to policaji s postaje Kozina. Ko sem šel na Policijsko postajo Koper, so se samo smejali," je na Facebooku zapisal uporabnik skupine Promet za Obalo. Pritožil naj bi se vodji izmene v Lidlu, klical pa naj bi tudi na glavni sedež v Ljubljano, kjer naj bi mu odgovorili, "da je parkirišče njihovo in lahko zaradi njih parkiraš, kjer hočeš".

Kot je še pojasnil sankcionirani voznik, je bilo nepravilno parkiranih več vozil, a so policisti oglobili le njega: "Rekli so mi, da ni zraven voznikov in ne morejo napisati kazni brez dokumentov." Ob tem se sprašuje, ali ni dovolj registrska tablica, preko katere bi dobili potrebne podatke o vozniku in napisali globo.

Pod objavo se je vnela burna razprava, ali policisti sploh imajo pooblastila za sankcioniranje prekrškarjev na privatnih parkiriščih. Nekateri so mnenja, da policija tam nima pristojnosti, da pa lahko prekrškarje oglobijo redarji. Spet drugi trdijo, da so policisti še preveč tolerantni in bi morali sankcionirati vse, ki nepravilno parkirajo svoje avtomobile. "Ker to, da se parkira kjerkoli, je šlo že preko vseh mej. Avtobusne, pločniki, prostori za invalide … Vsi 'samo za 5 minut …'," je zapisal eden izmed uporabnikov skupine.

Komentatorji se tudi niso mogli zediniti, zakaj lahko očitno sankcionirajo pred Lidlom, ne morejo pa na primer na parkirišču Planeta Koper, kot naj bi zatrdili nekomu, ki je zaradi zaparkiranega avtomobila poklical policijo. V čem je torej razlika? 

Vse je odvisno od zapornic

Na zasebnih parkiriščih imajo pristojnosti tako policisti kot redarji. 15. člen Zakona o pravilih cestnega prometa določa (ZPrCP), "da policisti in občinski redarji na cestah v naselju (vključno z nekategoriziranimi cestami, ki so dane v javno uporabo), na občinskih cestah zunaj naselja in nekategoriziranih cestah zunaj naselja, ki se uporabljajo za javni cestni promet, izvajajo nadzor nad določbami določenih členov ZPrCP," je pojasnila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec.

Kaj pa je nekategorizirana cesta, ki je dana v javno uporabo? "Nekategorizirana cesta, ki je dana v javno uporabo, je vsaka prometna površina, na kateri se opravlja promet na način in pod pogoji, kot jih določajo predpisi o varnosti cestnega prometa (ZPrCP, Zakon o cestah in podzakonski predpisi izdani na njuni podlagi) in jih določi lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec. Med te površine spadajo tudi parkirišča pred trgovskimi centri in drugimi zasebnimi zemljišči (domovi za starejše, lekarnami, bankami), če je prometna površina dostopna vsem pod enakimi pogoji," pojasnjujejo na PU Koper.

Če gre torej za prostor, ki je dan v javno uporabo, lahko policisti na njem ob ugotovitvi prekrška izrečejo ustrezen ukrep. Če parkirišče ni dano v javno uporabo, pa je stvar zasebnika, kako na njem ureja promet. Običajno so taka parkirišča zaprta z zapornicami. V konkretnem primeru so morale biti zapornice na Lidlovem parkirišču dvignjene. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ro Bert |  14 .12. 2019 ob  16: 02
Sm videl v torek, ko so mu policaji dali kazen. Parkiral je za invalide. Pemalo kazni za take.
en iz raje |  12 .12. 2019 ob  16: 33
Čestitke Policiji.
Vsak dan bi jih, objestneže in nasilneže, morali kaznovati.
Predlagam, da se kazni povišajo za 3 x .
pinkopalinko |  12 .12. 2019 ob  16: 06
Si moral reči, da je lopov za sabo pustil en špinel. Bi plavi takoj prišli z lučkami in sireno.
Prognostik |  12 .12. 2019 ob  15: 57
Da se policaji samo smejejo je res, meni se je tako smejal dežurni po telefonu, ko sem jih klical ker sem bil okraden.
Tom |  12 .12. 2019 ob  15: 55
Prenizka kazen, jaz bi mu zaračunal 160 € kazni!