NEGOTOVOST PRED DRUGIM KROGOM V PIRANU: Kdo podpira Gašparja Mišiča in kdo Koreniko?

Piran

V Piranu se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila Gašpar Gašpar-Mišič in Andrej Korenika, ki skupaj nista zbrala niti 45 odstotkov oddanih glasov. Gašpar-Mišič ima podporo Roberta Fakina, petega v prvem krogu. Podporo Koreniki pa je izrazilo Gibanje Svoboda, najmočnejša sila v občinskem svetu. Na izid lahko vplivajo številni dejavniki.

V prvem krogu je v občini Piran glasovalo manj kot 42 odstotkov upravičencev, izbirali pa so med kar 13 kandidati. Izidi so se od naselja do naselja precej razlikovali, po skupnem seštevku pa sta v boju ostala Gašpar-Mišič z 22,4 odstotka glasov in Korenika z 21-odstotno podporo. Oba sta kandidirala s podporo volivcev.

Gašpar-Mišič je pred drugim krogom pozval vse občinske svetnike, politične stranke in liste k poenotenju glede razvojnih prioritet. Po njegovih besedah sta dialog in sodelovanje primarna naloga vseh izvoljenih v občinski svet, "kajti vemo, da so bili v preteklosti ravno zaradi pomanjkanja dialoga in sodelovanja prenekateri razvojni projekti ustavljeni".

Kot je še dejal 56-letni podjetnik, ki je v preteklosti že poskušal postati tudi župan Kopra in Ankarana, mora biti prihodnji mandat namenjen izgradnji manjkajoče družbene in gospodarske javne infrastrukture. "Zgraditi moramo aorto, če želimo imeti stabilen kapilarni sistem," ki mora zadovoljiti potrebe tako gospodinjstev kot gospodarstva, se je slikovito izrazil. Konkretno je med infrastrukturnimi projekti izpostavil ureditev mirujočega prometa.

O protikandidatu je dejal: "Jaz se zavzemam za razvoj in prihodnost. Kolikor sem uspel razumeti iz njegovih nastopov, se bo bolj kot ne ukvarjal s preteklostjo. Zato sva očitno idealna kombinacija."

Korenika se očitkov o ukvarjanju s preteklostjo zaveda in jih zavrača. "On hoče prikazati, kot da imam jaz neke sovražnike, s katerimi bi hotel obračunavati. Mi nimamo nobenih sovražnikov in gledamo samo naprej," je zatrdil.

Na volitve je šel, da bi zmagal, in že pred drugim krogom poskuša oblikovati koalicijo, je še povedal Korenika. Njegov program je sicer, kot pravi, podoben programu protikandidata. "Bolj gre za željo, kaj hočemo mi spremeniti. Ostali so že imeli te priložnosti, pa smo videli, da se nikoli ni nič spremenilo," je dodal. Poudaril je potrebo po dialogu in pripomnil: "To sicer govori tudi protikandidat, čeprav je bolj pristaš monologov kot dialogov."

Lokalne volitve v Piranu so sicer v marsičem posebnost za slovenske razmere in pred drugim krogom je še veliko neznank. Med njimi je na primer vreme, ki bo vplivalo na udeležbo tistih, ki imajo v občini Piran sicer prijavljeno stalno bivališče, a so na tem naslovu bolj ali manj navzoči le ob vikendih. Lastniki počitniških hiš imajo v odnosu do občine bistveno drugačne zahteve od stalnih prebivalcev Pirana, ti pa drugačne od krajanov Portoroža, Lucije ali vasi v zaledju.

Vprašanje je tudi, koliko bo na razplet drugega kroga vplivalo mnenje poraženih kandidatov. Odhajajoči župan Đenio Zadković, ki je s 15,4 odstotka glasov zasedel tretje mesto, in kandidat SD Dušan Olaj, ki je bil z 12 odstotki četrti, ne bosta podprla nikogar. Gašpar-Mišič je dobil zaupanje Roberta Fakina, ki je prepričal 10,4 odstotka volivcev. Leta 2018 sta bila oba na listi Naš kraj.

Korenika pa ima podporo Gibanja Svoboda, ki bo najmočnejša skupina v občinskem svetu, čeprav je njegova kandidatka Manuela Rojec s 6 odstotki glasov zasedla šele šesto mesto. Po njenih besedah so 40-letnega bančnega uslužbenca, ki je tudi občinski svetnik in član nadzornega odbora občine, podprli, "ker je čas za spremembo, ker je mlad in zagnan, ker dobro pozna delovanje občine." Na današnji novinarski konferenci je Rojec dodala še, da so v njem prepoznali "človeka, ki z nami deli temeljne vrednote naše stranke."

Lokalni odbor Gibanja Svoboda je odločitev sprejel samostojno, je zatrdila dosedanja podžupanja Rojec: "Vsaka insinuacija, da je bila odločitev sprejeta na vrhu, je samo insinuacija."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  30 .11. 2022 ob  22: 18
Te obljube je dal ggm že v času ko je bil Gantar župan.
Nastala pa je baraka na začetku in koncu slaščičarne) Portoroža. Uzurpirali so plažo, ki je vsako leto manjša. Mize selijo proti morju in plaža bo izginila. Polovico je bila v upravljanju Hrvatov. Občina se nikoli ni bila tako neurejena in umazana.
Genio je ggmju vsako leto podelil dva milijona evrov. Ki so izginili v roke dveh kooperantov.
Novi direktor komunale naj bi bil fakin?

Glas za Koreniko. Program je realen.
Istriano |  30 .11. 2022 ob  12: 24
Sonjak s katerim županom ali županjo do sedaj, pa niste bili na izgubi. Občina Piran vidno propada že vsa leta po osamosvojitvi.
SonjaK |  30 .11. 2022 ob  10: 05
Upam, da se vsi zavedate, da zmagovalec teh volitev bo eden, na drugi strani bo pa 18.000 občank in občanov na izgubi.
Nista mi všeč ne eden ne drugi, če bi bila kakšna ženska v izboru, bi bilo boljše!
franko |  30 .11. 2022 ob  09: 58
Kdo od obeh kandidatov, se zavzema za izgradnjo nove hitre ceste od Izole do Lucije. Đenio je izgradnji nasprotoval in se strinjal, da se celo sezono mrcvarimo po stari cesti . Moj glas za tistega , ki uspe stopiti iz svojega vrtička in pospešiti ta projekt. Moj glas vam dam, toda ne kar tako !
Fošina |  29 .11. 2022 ob  19: 14
31
Pirančanom so nepremičninarji dobesedno zmrcvarili občino, zdaj si bodo pa nepremičninarja izvolili, da jim sprejme OPN ... Nisem si nikoli predstavljal, da bom kdaj živel v takšnem svetu, kjer bo Gašpar Gašpar MIšić odločal, katera parcela na obali bo zazidljiva in katera ne.
Zhe |  29 .11. 2022 ob  18: 50
@hribi - ne, iskreno ne vem koga bi volil, res sem v dilemi - in zato bi rad pogledal bolj podrobno program od Andreja Korenike ... imam letak od Andreja Korenike doma, kjer je zapisanih za mesto Piran 7 točk in to je to. Če grem na promo članek od Regionala, notri je link, ki vodi na Facebook (niti nimam FB profila) ... Meni se njegovih 7 točk sliši super - ampak so zelo splošne. Rad bi izvedel več - iskreno bi rad primerjal program obeh kandidatov (Mišič ima na spletni strani vse na dolgo in široko obrazloženo).

Po drugi strani mi je od Mišiča ideja za garažno hišo pod Štadionom dosti bolj všeč (dosti bolj kot njegova kandidatura in pojava :), kot pa ideja, da bi se postavilo garažno hišo v prvi vrsti ob morju (bivša pumpa) kjer si načeloma želimo manj prometa in bolj lungomare pristopa ... in me konkretno zanima kako bi se lotil Korenika te problematike? Omenja rešitev parkirne problematike in izgradnjo garažne hiše -- iskreno me zanima kje bi jo zgradil?

Iskreno sem v dvomu koga volit ... en mi je antipatičen in etično sporen, ter ima program, ki mi je vsebinsko blizu (pa ne samo zaradi garažne hiše, so še druge točke, ki so mi blizu). Drug mi je simpatičen in z njim se načelno strinjam, ampak ostaja pri splošnih trditvah s katerimi se lahko strinjam, ampak ne vem kako se bo katerega problema lotil - konkretno. Bi pa rad izvedel več na to temo.

Obenem mi gre pa na bruhanje ta politična kultura, da smo samo proti in polni cinizma -- rad bi bil ZA nekaj, ne le proti ... zato se nočem oreintirat zgolj po temu kdo mi je simpatičen/antipatičen, ampak se trudim opravit domačo nalogo in podrobno spoznat program. Obenem me pa skrbi, da se ne ponovi zgodba z Đeniotom, ko je poln lepih želja prišel na oblast, ampak ni bil operativno kos nalogi ... zato pravim, da sem v dilemi.
joe jaxson |  29 .11. 2022 ob  18: 07
miki miško potpirajo ljubljančarji in jj ekipa, koprčani pope, matoz ipd modeli, dol pa itak že od prej vsi fakinčki in razni f1 đenjoti kot savić ! pensajte ljudstvo, pensajte !
Stiv Rivs |  29 .11. 2022 ob  17: 36
Upajmo, da bo grdo vreme, tako ne bo foreštov ali "kontinentalcev", kot se sami rad imenujejo
(za njih je namreč LJ z okolico cel kontinent).
Potem bo GGM gotovo izgubil.
Gabrijel |  29 .11. 2022 ob  17: 34
28
Mene pa zanima, ali bo Korenika, če zmaga, dal porušiti pol letne kuhinje, ki jo ima GGM v svoji hiši pod piranskim obzidje, postavljene na črno na občinski parceli?
hribi |  29 .11. 2022 ob  16: 58
@zhe
V resnici že veš koga boš volil, samo malce reklame delaš. Ker če greš na splet vtipkas Lista Andrej Korenika Program boš našel vse kar rabiš da se lahko odločiš. Pravilno., Seveda.
Zhe |  29 .11. 2022 ob  16: 19
Mene zanima kje na spletu je dostopen program Andreja Korenike?

Sicer mi je Korenika simpatičen kandidat (bolj od njegovega nasprotnika v drugem krogu) -- vendar se do njegovega programa težko dokopljem, na spletu ga ne najdem ... niti mi niso poznani kakšni posebni karierni ali poklicni dosežki -- po mojem mnenju mora občino vodit nekdo, ki je operativno oz. izvršilno sposoben. Iz tega vidika sta mi tudi Olaj in Fakin zanimiva.

Po drugi strani ima GGM (za moje pojme iz perspektive nekoga, ki živi v centru Pirana) zelo dober program, objavljen na pregledni spletni strani, pa tudi kot operativno sposobna oseba se je (recimo da) dokazal v vlogi direktorja in podjetnika. Me pa skrbi morebitno navzkrižje interesov, ki jih ima lahko nekdo, ki ima v lasti toliko nepremičnin na eni strani in vpliv na prostorski načrt na drugi strani. Prav tako so nekatere njegove nepremičnine zanemarjene -- in so očitno špekulativne investicije. Pa tudi kakšne stvari iz preteklosti mu ne govorijo ravno v prid (beri: kdaj in na kakšen način je pridobival nepremičnine).

Tako, da res ne vem, osebno sem v veliki dilemi koga volit ...
hribi |  29 .11. 2022 ob  16: 11
20
Nimam nobenega dvoma kdo bo župan Pirana. Korenika. Tisti drugi je sicer član nekih čudnih skupin, je pokvarjen in se prepogosto seli po Obali pred volitvami.