NAŠLI OSTANKE METEORIDA, KI JE EKSPLODIRAL NAD NAMI: Kaj bodo povedali o nastanku našega vesolja? (FOTO)

Slovenija

Potem ko smo bili 28. februarja priča padcu in eksploziji meteorida nad Slovenijo in Hrvaško in je stekla iskalna akcija za padlimi meteoriti, so danes iz Prirodoslovnega muzeja sporočili, da je bil najden kos meteorita. Poimenovali so ga Novo Mesto. Okoliščine najdbe in prve informacije bodo podali na novinarski konferenci.

Padec meteoroida z ocenjeno maso od petih do šestih ton je pred dobrim tednom dni povzročil pojav zelo svetlega meteorja nad jugovzhodno Slovenijo, ki so mu sledili tudi glasni zvočni poki. Kmalu so stekle iskalne akcije za ostanki meteorida - meteoriti - in, kot kaže, so bile iskalne akcije uspešne.

Meteoriti so skupki mineralov, ki imajo svoj izvor v vesolju. S sabo nosijo več kot štiri milijone let stare dokaze o času, ko se je naše osončje formiralo, zato so pomembni kot priče nastanka našega vesolja, je na novinarski konferenci v četrtek dejal Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Fotografija je simbolična.

Pomembno je, da se meteorite najde čim prej, saj se sčasoma lahko spremeni njihova sestava, s tem pa zamegli njihova prvotna struktura in zgradba, je ob tem povedal Jeršek. Poleg tega je hitro odkritje pomembno tudi za potrditev povezave med pojavom 28. februarja in najdenim meteoritom.

Poleg novega meteorita so doslej na ozemlje Slovenije padli štirje meteoriti, ki so tudi v mednarodni bazi podatkov, in sicer Avče, Jesenice, Javorje in Jezersko.

PRVI VW GOLF 8 ŽE NA OBALI: Ponovno kralj svojega razreda z najnaprednejšo tehnologijo (FOTO)

je že zapeljal v salon Porsche Koper na Ankaranski cesti 10! Prisrčno vabljeni, da si v ŽIVO ogledate zakaj novi Golf 8 postavlja nova merila na področju digitalizacije in upravljanja v svojem razredu," vabi vse interesente novega modela Marjan Rojc, vodja prodaje vozil Volkswagen pri Porsche Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija