"NALEZLI BI SE LAŽNEGA OBČUTKA, DA SMO ŽE VARNI": Omejitev gibanja na občino še vsaj do prihodnjega vikenda

Slovenija

Premier Janez Janša je v zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa, danes napovedal, da bo to možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev. Omejitev gibanja na lastno občino pa bo po mnenju vladnega govorca Jelka Kacina veljavna vsaj do konca prihodnjega tedna.

Kot je na družbenem omrežju Twitter naštel Janša, se mora za sproščanje ukrepov znižati število oseb, ki jih v daljšem obdobju okuži ena oseba, pod ena. Poleg tega zdravstveni sistem ne sme biti pod preveliki pritiskom, zagotovljene morajo biti zmogljivosti za testiranje okuženih in vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za delovanje tranzicije.

Janša prav tako podarja, da morajo biti zagotovljene pravne in tehnične možnosti ter zadostne zmogljivosti za sledenje pozitivnim na testiranju in možni širitvi virusa. V tvitu je opozoril tudi na spreminjajoče se razmere v svetu, saj je Japonska, ki naj bi epidemijo v prvem valu sicer že obvladala, danes ponovno razglasila izredne razmere.

Ob tem je državljanke in državljane pozval, naj tudi v času velikonočnih praznikov ostanejo doma ter "preko Civilne zaščite in humanitarnih organizacij pomagajmo tistim, ki sami ne zmorejo."

Na vprašanja o sproščanju ukrepov je na današnji novinarski konferenci odgovarjal tudi vladni govorec Kacin. Kot je dejal, omejitev gibanja na lastno občino stalnega ali začasnega prebivališča ostaja v veljavi vsaj do prihodnjega konca tedna.

"Če gibanje sprostimo prehitro, se bomo vsi nalezli lažnega občutka, da je epidemija za nami in da smo že varni. Na to mobilnost se bo treba najprej pripraviti. Treba bo upoštevati navodila in zagotoviti zaščitna sredstva in se naučiti, kako jih uporabljati," je opozoril.

Kacinova izjava se navezuje tudi na ostala že napovedana sproščanja omejitev. "V torek bomo ocenili, kakšen je trend upadanja in rasti bolnikov v slovenskih bolnišnicah in od tega bo odvisno, ali lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti," je dejal. Ponovil je, da gre v prvi vrsti za vulkanizerje, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehničnim blagom, servisne dejavnosti in podobno. Vlada razmišlja tudi o ponovni vzpostavitvi javnega prometa, a Kacin datuma še ne more napovedati.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  10 .04. 2020 ob  06: 42
Sprostite si gibanje,po katerem imate tako grozno potrebo in željo.In ker vam še vedno ni dovolj začnite hiditi okrog,kot ste navajeni.
Samo k nam ne hidit in nas pustite pri miru.
Če vam scenarij Italije,Španije,Amerike,....
še vedno ni dovolj.
Če vam ne kapne v te bedaste glave kakšne posledice pušča ta virus pri ljudeh,če vam posnetki iz bolnišnic,ko ljudje ležijo na trebuhih zaradi oteženega dihanja ne pomeni nič.
Koliko moraš bit pameten,da ti je sprostitev občin v tem trenutku najpomembnejša.
kokodek |  09 .04. 2020 ob  19: 44
jaz imam vseskozi tudi nek lažni občutek, ko gledam nadmaršala