NAJVEČJA V DRŽAVI! V Izoli stekla gradnja edinstvenega objekta v Sloveniji (FOTO, VIDEO)

Izola

Z uvedbo izvajalcev v delo je v teh dneh v Izoli stekel projekt izgradnje raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Gradnja dveh objektov v izolskih Livadah bo zaključena septembra 2021, s tem pa bo Slovenija dobila edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja.

Novi stavbi raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE

InnoRenew je eden od desetih centrov odličnosti, ki jih je Evropska komisija v okviru programa Obzorje 2020 iz 169 prijavljenih projektov izbrala za sofinanciranje v višini 15 milijonov evrov, k čemur je slovenska vlada primaknila še 30 milijonov evrov investicijskih sredstev. Z delom je začel leta 2018, da bo lahko dobil svoje prostore, pa je Občina Izola nanj neodplačno prenesla stavbno pravico na delu zemljišč univerzitetnega kampusa Livade.

Raziskovalni inštitut se bo raztezal na 8200 kvadratnih metrih, dela, ocenjena na 11 milijonov evrov, pa bosta izvedli podjetji VG5 in Marles Hiše Maribor.

Ob raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE bo urejen javni park. 

Posebnost stavb inštituta InnoRenew CoE je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla. Zgornja tri nadstropja glavne stavbe bodo v celoti lesena, zato bo to največja lesena zgradba v Sloveniji doslej, so sporočili iz inštituta.

Kot so dodali, stavbi inštituta predstavljata raziskovalni projekt sam po sebi, saj bo med gradnjo in po njej na njih potekal intenzivni monitoring, ki bo omogočal vpogled v način staranja lesa v stavbah in lažje načrtovanje lesene gradnje v prihodnosti.

Pogled na inštitut z zahodne strani

Center odličnosti InnoRenew CoE je bil kot neodvisni raziskovalni inštitut ustanovljen leta 2017. Ukvarja se z raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje ter vpeljavo znanstvenih dognanj v industrijsko prakso. Pri tem se posebej posvečajo inovacijskemu in interdisciplinarnemu proučevanju lesa in njegove uporabe.

Kratka računalniška video upodobitev načrtovanega objekta

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija