Najbolj "raztresena" fakulteta

Koper

Koprska Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je nekaj posebnega. Združuje področja, ki v naših krajih niso ravno domača. Odstiramo vam delček vsakdana bodočih znanstvenikov, raziskovalcev in profesorjev. Med njimi so matematični geniji, talentirani informatiki in tudi običajni študenti. Vsem pa je poleg zanimanja za znanost skupno tudi nenehno seljenje, saj ima fakulteta predavalnice raztresene po vsem Kopru.

Reševanje matematičnih problemov

V najmlajši članici Univerze na Primorskem letos izvajajo osem dodiplomskih in šest magistrskih programov ter tri doktorske študijske programe. Letos je vpisanih 779 študentov, od tega je 52 tujcev. Med njimi sta tudi Ratko Darda in Anastasiya Tanana. Študenta smo ujeli med predavanji v novih predavalnicah na Muzejskem trgu. Ratko prihaja iz bosanskega Prijedora, Anastasia pa iz beloruskega Minska.

Štipendije za perspektivne

Najperspektivnejši študentje prejmejo štipendijo Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem, ki jim krije stroške študija in nastanitve. Tako Ratko kot Anastasiya sta se vrsto let udeleževala raznih mednarodnih tekmovanj in tako sta v stik prišla z ljudmi s fakultete. "Strategija Famnita je usmerjena k internacionalizaciji izobraževanja in raziskovanja, zato je naš cilj pridobiti čim več odličnih tujih študentov," mi ob sprehodu med predavalnicami razlaga dr. Klavdija Kutnar, dekanja fakultete. Fakulteto tako bogatijo študenti iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Belorusije, Poljske, Mehike, Madžarske, Rusije in drugih držav. 

Raztreseni po celem Kopru

Nehote pa skrbijo tudi za rekreacijo svojih študentov in predavateljev, saj imajo prostore raztresene po vsem Kopru. Ravno združevanje pod eno streho predstavlja za vodstvo fakultete velik izziv. V prihodnje načrtujejo odkup prostorov stare pošte na Muzejskem trgu, že prihodnje študijsko leto pa se bodo v blok bodočega kampusa v izolskih Livadah vselili kineziologi.

Deli novico:

nihče |  19 .10. 2013 ob  19: 05
sej, ker so na FAMNITU res samo matematiki i informatiki... smo ostali tega že navajeni