NADALJEVANJE SOJENJA VODJI LEKARNE V BOLNIŠNICI VALDOLTRA: Dokumentacija je bila iz "osebne vendete" naknadno sestavljena

Ankaran

V nadaljevanju sojenja drugemu sklopu obdolženih v obsežni zadevi domnevne korupcije v zdravstvu na Okrožnem sodišču v Ljubljani se bo še pred sodnimi počitnicami o očitkih izrekla obdolžena Jana Šturm. Nadaljevali bodo zaslišanje prič, še pred jesenjo načrtujejo zaslišanje Urške Jurkovič, so se dogovorili na današnjem naroku.

Pred očitki tožilstva se v tem delu sojenja branijo ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, nekdanja zastopnica podjetja Emporio Medical, danes pa prokuristka v družbi Advanta Jana Šturm ter podjetje Advanta.

Kot smo poročali včeraj, obtožnica Specializiranega državnega tožilstva Faganelijevi očita, da je kot vodja lekarne v zvezi z nabavo ortopedskega materiala prek podjetja Emporio Medical Ortopedski bolnišnici Valdoltra od predstavnic Emporia Medical Šturmove in direktorice Urške Jurkovič od februarja 2008 do decembra 2011 prejela okoli 66.000 evrov podkupnine v gotovini. V letu 2013 pa naj bi od Šturmove kot predstavnice podjetja Advanta v gotovini prejela še 22.812 evrov.

Po trditvah tožilstva je ortoped Kavčič od Emporia Medical prejel 106.898 evrov v zameno za to, da je lahko novomeški bolnišnici dobavljalo kolenske endoproteze. Podjetju Advanta pa tožilstvo očita dajanje nedovoljenih daril, saj naj bi bila Šturmova Faganelijevi izročila podkupnino v gotovini, je še poročal Večer.

Na današnji obravnavi je zagovornik Faganelijeve, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar med drugim predlagal, naj sodišče imenuje izvedenca, ki naj pregleda po njihovem mnenju sporne dokumente iz podjetja Emporio Medical v sodnem spisu. Izvedenec naj bi potrdil njihove sume, da je bila dokumentacija naknadno sestavljena iz različnih listin in ne takrat, ko naj bi po trditvah iz obtožnice nastala. Vse to zaradi "osebne vendete s strani Urške Jurkovič, ki je Faganelijevo bremenila za izgubo posla v Valdoltri". Izpostavil je različne barve pisal in morda tudi uporabo različnih tiskalnikov.

Kavčičev zagovornik Boštjan Penko pa je v spis vložil dokumentacijo, s katero bi radi dokazali, da je novomeški kirurg nakazila prejemal za edukacijo drugih zdravnikov ter promocijo izdelkov, pa tudi dokumentacijo, ki bi dokazovala, da nakup najcenejših materialov v ortopediji ni smotrno. Tožilec Iztok Krumpak je izpostavil, da obtožnica kirurgu nikjer ne očita, da bi pri operativnih posegih uporabljal material, ki je predrag, ali da bi moral uporabljati cenejši material. Da pa je Kavčič dokazano zahteval in prejemal denarne nagrade.

Penko je danes ocenil, da so očitki tožilstva zgolj na stopnji suma in da zgolj dejstvo, da je Kavčič imel tekoči račun, na katerega je prejemal nakazila od dobaviteljskega podjetja Newport Medical, še ni dovolj, da bi mu lahko dokazali očitano kaznivo dejanje.

Naslednji obravnavi sta predvideni za prihodnji ponedeljek in sredo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija