VODJA LEKARNE IZ VALDOLTRE NAJ BI DOBILA SKORAJ 90 TISOČAKOV PODKUPNINE: Je kazenska ovadba posledica maščevanja?

Ankaran

Ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič in vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli sta na ponedeljkovem naroku zavrnila očitke tožilstva, da sta prejemala nedovoljene nagrade dobaviteljev medicinske opreme, poroča časnik Večer. Gre za drugo sojenje za korupcijo v zdravstvu.

Tožilec na Specializiranem državnem tožilstvu Iztok Krumpak Nataši Faganeli očita, da je kot vodja lekarne v zvezi z nabavo ortopedskega materiala prek podjetja Emporio Medical Ortopedski bolnišnici Valdoltra od predstavnic Emporia Medical Jane Šturm in Urške Jurkovič od februarja 2008 do decembra 2011 prejela okoli 66.000 evrov podkupnine v gotovini. V letu 2013 pa naj bi od Šturmove kot predstavnice podjetja Advanta v gotovini prejela še 22.812 evrov.

Po trditvah tožilstva je ortoped Gregor Kavčič od Emporia Medical prejel 106.898 evrov v zameno za to, da je lahko novomeški bolnišnici dobavljalo kolenske endoproteze. Podjetju Advanta tožilstvo očita dajanje nedovoljenih daril, saj naj bi bila Šturmova Faganelijevi izročila podkupnino v gotovini, povzema časnik Večer.

Na zatožni klopi sta se zaradi očitkov o podkupovanju znašla še Šturmova, sicer nekdanja zastopnica podjetja Emporio Medical, danes pa prokuristka v družbi Advanta, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov na debelo, in pravni zastopnik obtožene družbe Miha Lupinc.

Kavčič je pred sodnim senatom, ki mu predseduje sodnica Dejana Fekonja, zatrdil, da nikoli ni zahteval ali jemal nobene podkupnine oziroma nedovoljenih daril. Prejemanje nedovoljenih daril je zanikala tudi Faganelijeva, ki je po pisanju Večera zatrdila, da na izbiro in naročanje medicinskega materiala bolnišnice Valdoltra nima nobenega vpliva, zato tudi nima nobenega interesa, da bi favorizirala katero podjetje ali proizvajalca. Lupinc se v ponedeljek ni zagovarjal. Šturmovo pa je sodišče začasno izločilo iz postopka, saj zaradi bolniške ne more prihajati na sodišče.

Faganelijeva je pred sodnim senatom ocenila, da se je v sodnem postopku znašla po tistem, ko je o dajanju podkupnine nekaterim zdravnikom v samoprijavi povedala nekdanja direktorica in solastnica podjetja Emporio Medical Urška Jurkovič. "Urška in njena mama Ana Jurkovič nista bili nikoli obtoženi ali obsojeni za nič, sta pa vse nas, ki naj bi bili krivi za propad Emporia Medical, kazensko ovadili," je dejala Faganelijeva.

V prvem delu obsežnega primera domnevne korupcije v zdravstvu je sodišče štiri kirurge ter komercialista iz Emporia Medical nepravnomočno spoznalo za krive in obsodilo na zaporne ter denarne kazni. Še en del sojenja, kjer se zaradi očitkov o korupciji zagovarjata zdravnik Zoran Milošević in njegov sin, poteka pred drugim sodnim senatom, saj se je sodnica Fekonja v tem delu izločila, ker se je v zvezi z njima v sodnem spisu seznanila z nedovoljenim dokazom. Ta del sojenja se počasi končuje, sodišče bo zaslišalo le še Jurkovičevo prek videokonference, saj živi nekje v Ameriki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  30 .06. 2021 ob  12: 03
Vam tožilcem se ni jasno da je bolnišnica leglo korupcije in kriminala.
Če si še poškodoval in potrebuješ poseg in operacijo si ujet v trapoli.

Za operacijo nimajo časa in so čakalne vrste. Ki so si jh izmislili oni.
Če pa plačaš 5jurjev pa si na vrsti čez dva tedna.


Prognostik |  30 .06. 2021 ob  09: 29
Naj bi dobila podkupnino? Kaj so to novinarjeve sanje, pobožne želje? Ker nekomu želi slabo, ali preverjeno dejstvo? Če bi bil naslov, da poteka sojenje tem in tem ljudem, zaradi tega pa tega, bi se z novinarjem še nekako razumel, tako pa samo ejejej.
Stric iz ozadja |  30 .06. 2021 ob  07: 32
-3
solinar: Če bi bil kak "tvoj" oziroma "naš" tovariš, pa bi bilo v redu?
solinar |  30 .06. 2021 ob  07: 18
Dajte že enkrat umaknit tega pajaca od Počivalška stran. Že dva dni mi gre na bruhanje zaradi njega.