Na voljo je Windows 8.1

Tehnologija

Vodilni proizvajalec programske opreme na svetu Microsoft je objavil globalno dostopnost sistema Windows 8.1. Gre za posodobitev operacijskega sistema Windows 8 s številnimi izboljšavami. Brezplačna posodobitev je prek spletne Trgovine Windows že na voljo uporabnikom naprav Windows 8 na več kot 230 trgih in v 37 jezikih, vključno s slovenščino.

V maloprodaji na novih napravah in v programskih paketih pa je Windows 8.1 na voljo od danes, so še sporočili iz slovenske podružnice Microsofta.

Nadgradnja aktualne različice najbolj razširjenega operacijskega sistema za osebne računalnike na svetu med drugim prinaša nazaj gumb Start, ki so ga uporabniki pri novih Windowsih najbolj pogrešali.

Vrača se gumb Start

Uporabniki bodo poleg tega lahko izbrali začetek svoje izkušnje z Windowsi - z začetnim zaslonom ali pa neposredno v poznanem namizju Windows, ob tem pa bodo vse njihove naprave ostale sinhronizirane s pomočjo Microsoftovega računa.

Tu so tudi bolj prilagodljiv začetni zaslon, ki nudi ploščice različnih velikosti ter bogatejši nabor ozadij in barv, in izboljšano iskanje Bing Smart Search, ki omogoča enostavno iskanje po računalniku in spletu.

Windows 8.1 prav tako prinaša nov spletni brskalnik Internet Explorer 11, privzeto podpira 3D-tiskanje, poskrbeli so za temeljito integracijo s spletnim oblakom Skydrive, prek katerega so datoteke na voljo kadarkoli in kjerkoli.

Poleg tega lahko uporabnik z Windowsi 8.1 uporablja štiri aplikacije drugo ob drugi, prav tako sta mu na voljo tudi možnost, da ena aplikacija zažene drugo, in izboljšana podpora za več monitorjev.

Vse več slovenskih aplikacij v spletni trgovini

Prenovljena je tudi spletna Trgovina Windows. Ta po navedbah Microsofta Slovenija vsebuje tudi vse več aplikacij slovenskih razvijalcev.

Med njimi je tudi podjetje Semantika, ki je med drugim razvilo zabavne in poučne aplikacije za vso družino, kot so Daily Puzzle, Daily Colorbook in Daily Memory, ter vodnik po muzejih s celega sveta Museums.

Po najnovejših podatkih Ipromove analiza obiskovalcev slovenskih spletnih medijev je Microsoft Windows tudi v Sloveniji še vedno najbolj razširjen operacijski sistem.

Uporablja ga namreč kar 96,8 odstotka obiskovalcev slovenskih spletnih medijev. Največji delež dosega Windows 7 (57,35 odstotka), starejšo različico Windows XP pa uporablja 30,56 odstotka obiskovalcev. Windows 8 je medtem septembra uporabljalo le 5,09 odstotka obiskovalcev spletnih medijev.