NA SEVERU ITALIJE POTRDILI INDIJSKO RAZLIČICO KORONAVIRUSA: Nas mora skrbeti? To pravi WHO

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila pred prenagljenim sklepanjem glede nove različice novega koronavirusa, ki so jo odkrili v Indiji. WHO je za zdaj ni uvrstil med skrb zbujajoče. Dva primera indijskega seva so medtem danes potrdili na severu Italije. Okužbo so potrdili pri očetu in hčeri, ki sta se vrnila iz Indije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes imamo v Bassanu prva bolnika, dva Indijca," je sporočil predsednik dežele Benečije Luca Zaia. Bolnika so identificirali kot očeta in odraslo hči, indijskih korenin, ki sta bila na poti v Indiji. Trenutno sta v domači izolaciji. Že pred tem so prejšnji mesec potrdili indijsko različico v Toskani.

Italijanska vlada je v nedeljo preventivno prepovedala prihode v državo za vse, ki so bili v preteklih 14 dnevih v Indiji.

Tiskovna predstavnica WHO je danes sporočila, da v tem trenutku ni jasno, v kolikšni meri je ta različica prispevala k hitremu porastu okužb v Indiji v zadnjih mesecih. Po njenih besedah bi lahko k temu prispevali številni dejavniki, med drugim festivali in drugi dogodki z množično udeležbo. Pomemben dejavnik v epidemiološki situaciji v Indiji pa bi bila lahko tudi britanska različica virusa.

WHO je različice virusa, ki so jih odkrili v Veliki Britaniji, Južni Afriki in Braziliji, uvrstil med skrb zbujajoče. Po metodologiji WHO se med takšne uvrstijo različice, ki se hitreje širijo, povzročajo resnejši potek bolezni, obidejo imunski sistem ali zmanjšajo učinkovitost obstoječega zdravljenja.

V Indiji so v preteklem dnevu potrdili več kot 350.000 novih okužb, kar je rekordno dnevno število v svetovnem merilu. Obenem so potrdili 2812 smrti zaradi covida-19, kar je prav tako največ od začetka pandemije pred več kot letom dni.

V državi z 1,3 milijarde prebivalci se sicer od začetka drugega vala pandemije pred dvema mesecema situacija vztrajno poslabšuje. Že skoraj teden dni dnevno število novih okužb presega 300.000. Doslej se je sicer v tej državi z novim koronavirusom po podatkih spletne strani Worldometer okužilo 17,3 milijona ljudi, 195.123 jih je umrlo. Po ZDA je Indija tako v pandemiji druga najbolj prizadeta država na svetu.

Indijski zdravstveni sistem pod bremenom ogromnega števila covidnih bolnikov razpada. Grozljive zgodbe o bolnikih, ki umirajo na ulicah, in pomanjkanju kisika zanje so v mednarodni skupnosti sprožile val obljub o pomoči v cepivih, zdravilih, ventilatorjih in kisiku ter zaščitni opremi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija