NA RAZBURLJIVI OBRAVNAVI PADALE TEŽKE BESEDE: Simoniti vsepovprek žalil, Tanko delil opomine (VIDEO)

Slovenija

DZ bo danes nadaljeval obravnavo interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Poslanci so večji del razprave opravili v sredo, danes pa je predvideno tudi glasovanje. Vlagateljice interpelacije ministru očitajo neprimeren odnos do kulture in medijev, kar Simoniti vseskozi zavrača.

Vasko Simoniti

Opozicijske stranke kot predlagateljice interpelacije so očitke Simonitiju nanizale v desetih točkah. Med njimi so izpostavile neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV in STA, pomanjkanje dialoga, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov ter nepripravo nacionalnega programa za kulturo.

Koalicijski poslanci so medtem večkrat izpostavili, da je Simoniti uspel v letošnjem letu zagotoviti najvišji proračun za kulturo. Minister pa je vse očitke predlagateljev sproti zavračal.

Kot je pokazala razprava, interpelacije ne podpirajo v koalicijskih SDS in NSi. V SMC so napovedali, da je večinsko ne bodo podprli, je pa podporo napovedal Branislav Rajić. Poslanci DeSUS si niso enotni: Jurij Lep je napovedal podporo, Robert Polnar se je izrekel proti. SNS interpelacije ne podpira.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB sicer same nimajo potrebnih 46 glasov za ministrovo razrešitev.

Več prepirov v državnem zboru

Sicer pa je na včerajšnji obravnavi padlo kar nekaj težkih besed, minister za kulturo se je nameč zapletel v več prepirov s poslanci, saj očitno kritik o svojem delu ni dobro prenašal.

Med drugim ga je moral predsednik državnega zbora (DZ) že takoj na začetku opozoriti, naj si nadane masko, ki mu je visela z nosu.

Nato je bil Simoniti osoren do poslanca SD Matjaža Nemca"Vi, če ne bi bili politik, ne bi preživeli, ker ne znate nič, nič nič nič," mu je dejal v povišanem tonu. Ko se je nato oglasil poslanec SD Marko Koprivc, mu je minister zabruslil: "Bom prišel še na vas, Koprivc".

Za takšen odziv pa mu je na Twitterju čestital ministrski kolega Aleš Hojs

Simoniti tudi nadalje ni izbiral besed. Stranko Levica je označil za nazadnjaško. "Ampak te grobosti, ki se jih dovolite v vaši stranki nazadnjaški, ki ni podobna ničemur, razen enemu "trumpetengoldu", torej morate drugič malo pazit'. Malo pazite. Ker stranka brez idej in kako bi rekel, zgolj ponaredek neke ideologije, ki jo predstavljate, vas lepo prosim. To je "trumpetengold" ideologij, v politiki zelo znano," je odgovoril poslancu Primožu Sitarju na kritike. 

Spustil se je tudi na osebno raven. Kritiziral je namreč objavo fotografije svetlobnega napisa "Merry Christmas ya filthy animals", ki je skorajda popolnoma enak izjavi iz ameriškega filma Sam doma 2. A ker se SImoniti ni mogel spomniti, kdo je avtor te objave, je opisal njegov izgled. "Kako se imenuje en človek malo močnejše postave iz vaše stranke?" je osebno diskreditiral člana SD in nekdanjega državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Jerneja Štromajerja.

Razvnel pa se je še en hud prepir. Podpredsednik DZ Jože Tanko je namreč poslanki SD Tini Heferle po repliki na Simonitijev odgovor, izklopil mikrofon. Razburil se je njen strankarski kolega Matjaž Nemec, Tanko pa je nemoteno delil opomine. Razlog za to naj bi bile domnevne žalitve podpredsednika Tanka. 

Nato je besedo dobila Violeta Tomič, a je Tanko tudi njej izklopil mikrofon. 

Sejo je v sredo zvečer zaznamovala tudi daljša prekinitev, do katere je prišlo po ostri izmenjavi besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in Jožetom Tankom iz SDS, ki je tedaj vodil sejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  25 .03. 2021 ob  11: 06
Goldhorn. A so tebi izklopili televizor, ko je govoril Simoniti? Ali je njegovo besedno sranje vredno ministra za kulturo?
Ištrijan |  25 .03. 2021 ob  10: 49
Strašljivo je ravnanje te janševistične falange. V paralmentu se poskuša utišat opozicija, s tem, da se ji jemlje beseda in izdaje absurdne opomine! To je čista pot v diktaturo S(d)S!!

Inštitucije oblasti (policijo, NPU) se zlorablja kot svojo lastno, strankarsko policijo za presikovanje drugih (neodvisnih) inštitucij, tj. računskega sodišča, ker si je drznilo izdati akt, ki ni po volji vladoje klike!! To je kriminalna uzurpacija obalsti! Policiji so odvzeli vso strokovnost, integriteto in legitimnost!!

Obanašanje ministra za (ne)kulturo pa je negledljivo, grobjansko primitivno, nesramno, žaljivo, pataloško,.....na ravni najbolj nazadnjaškega kmetavza (ne kmeta! ker biti kmet je plemenito in hvalevredno!!)
goldhorn |  25 .03. 2021 ob  10: 15
-6
Pa kakšno žaljenje ministra ste vi v uredništvu videli? Žaljenje je prihajalo s strani predlagateljev interpelacije! Samo čistega vina jim je nalil.....
japajade |  25 .03. 2021 ob  09: 34
Če Janja Sluga ne bo podprla interpelacije, potem si res zasluži tri okoli kepe, kot ji je napovedal JJ!