NA DIREKCIJI ZA VODO NEZADOVOLJNI Z ODLOČNOSTJO ISTRSKIH ŽUPANOV: "Dosegli smo soglasje k predlogu možnosti"

Slovenija

Direkcija RS za vode obžaluje odločitev županov občin slovenske Istre, ki so napovedali, da bodo postopek izbire dodatnega vodnega vira "vzeli malo bolj v svoje roke". Kot so poudarili na direkciji, so na skupnem sestanku minuli teden namreč dosegli soglasje k predlogu rešitev v projektni nalogi, ki jo je pripravila direkcija.

Kot so sporočili iz direkcije, so na zadnjem srečanju delovne skupine, katere naloga je poiskati dolgoročni in stabilni vir ne le za slovensko Istro, temveč tudi za Kras in ilirskobistriško območje, dosegli soglasje k predlogu možnosti v projektni nalogi. Na srečanju so sodelovali župani in predstavniki vseh desetih občin tega območja ter direktorji vseh treh javnih podjetij za vodooskrbo.

Spomnili so, da se rešitev išče že desetletja, "resnost vprašanja pa se je pokazala prav ob izrednem dogodku, ki je grozilo z onesnaženjem vodnega vira slovenske Istre". Ta izredni dogodek je bilo junijsko iztirjenje tovornega vlaka pri Hrastovljah, po katerem je v tla iztekla večja količina kerozina in tako ogrozila vodni vir Rižana.

Projektna naloga direkcije predvideva preučitev štirih možnosti rešitve dolgoročnega vodnega vira za slovensko Istro, Kras in ilirskobistriško območje ter s tem izbor optimalne, ki bo po navedbah direkcije upoštevala tako okoljske kot tudi ekonomske, prostorske in druge ključne dejavnike.

Občine so potrdile, da bodo do 4. oktobra podale mnenje na predlog, ki pa so ga načeloma že podprle, prav tako izdelavo in okvir predlagane študije, so poudarili na direkciji. Na pobudo županov slovenske Istre je direkcije iz predloga že izločila možnost akumulacije Kubed.

"Ker je direkcija na istem srečanju županom občin slovenske Istre, ki so izrazili nezadovoljstvo zgolj s časovnico projekta, zagotovila, da bo medtem skupaj z njimi in Rižanskim vodovodom poiskala rešitev, ki bo slovenski Istri zagotovila nemoteno oskrbo z vodo - kar so z odobravanjem sprejeli - bo direkcija s svojo zavezo nadaljevala. S tem izraža pripravljenost sodelovanja z župani ne glede na njihovo napoved, da bodo težavo reševali sami," so poudarili.

Reševanje na lastno pest se je po navedbah direkcije v preteklosti že izkazalo za neučinkovito, saj je težava oskrbe slovenske Istre gospodarska javna služba lokalnih skupnosti. Njihova naloga je, da zagotovijo pitno vodo svojim občanom.

"Država se je v reševanje vključila ravno zato, ker občine same niso prišle do rešitve. Prav zato preseneča, da občine slovenske Istre znova ubirajo pot, ki doslej ni obrodila dolgoročne rešitve, ob tem pa zavračajo pomoč države, ki so jo sicer že sprejele," so poudarili na direkciji.

Napovedali so, da bodo ne glede na odločitev županov s projektom nadaljevali "z vso odgovornostjo in zavezo, da prebivalcem slovenske Istre, Krasa in ilirskobistriškega območja zagotovimo dolgoročni vodni vir, ki bo zagotavljal vodo ne glede na morebitne izpade na katerem koli vodnem viru na območju vseh treh javnih podjetij za vodooskrbo". Izbrano rešitev bodo predali v potrditev vladi.

Koprski župan Aleš Bržan je v torek napovedal, da bodo župani občin slovenske Istre postopek izbire dodatnega vodnega vira "vzeli malo bolj v svoje roke". V ta namen se bodo prihodnji teden sestali tudi z istrskimi poslanci, saj so prepričani, da bi moral odločitev o izbire vodnega vira sprejeti DZ. "Na to, kar predlaga država, ne moremo pristati že samo zaradi časovne komponente," je dejal Bržan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .10. 2019 ob  20: 07
Ti štirje kljukci niso sposobni zagotovit dodatne zdrave pitne vode.
Istriano |  02 .10. 2019 ob  17: 28
Odločnost istrskih županov. Dober vic. To je prav tisto, kar ti štirje nimajo.