INŠPEKTORJI NAD NEDOPUSTNE MENJAVE VRAT V KOPRU: Potrkali tudi na Staničevem trgu

Koper

V minulem tednu smo poročali o dveh ukrepih v stilu risanke A je to!, ki so razburili Koprčane. Najprej so stara vrata in okna na povsem neprimeren način zamenjali na historični stavbi na Ulici agrarne reforme 6, nato so enakemu trendu sledili še pri prenovi objekta na Staničevem trgu 2. V obeh primerih so velika lesena vrata zamenjali s precej manjšimi, s tem pa grdo posegli v kulturno dediščino Kopra. V obeh primerih je občinski inšpektorat že ukrepal.

Obnova objekta na Staničevem trgu 2

O ukrepih občinskega inšpektorata na Ulici agrarne reforme smo obširneje že poročali, zdaj pa je potrkal še na vrata na Staničevem trgu 2 v centru mesta. Pri poročanju o posegu, ki so ga izvedli v soboto, smo napačno navedli naslov. Vrata so bila zamenjana na Staničevem trgu 2 in ne na Gortanovem trgu 10, kot smo sprva napisali. Zapis smo popravili in se za napako opravičujemo.

Kot poroča portal ekoper, je občinski inšpektorat skladno s pooblastili uvedel inšpekcijski postopek in si včeraj ogledal stanje na terenu. Zaradi odsotnosti lastnika nepremičnine ga bo s postopkom najprej pisno seznanil in ga pozval k dodatnim pojasnilom. Z ugotovljenimi nepravilnostmi bo inšpektorat seznanil tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine v Piranu.

Končni rezultat obnove: velika lesena vrata so zamenjali s precej manjšimi. 

"Na Mestni občini Koper znova poudarjamo, da morajo biti vsi posegi na objektih kulturne dediščine oziroma na vplivnem območju kulturnega spomenika ali dediščine skladni z zahtevami in smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter opravljeni pod njihovim strogim nadzorom. Vsak drugačni poseg je obsojanja vreden in je za Mestno občino Koper nedopusten," je preko portala sporočila koprska občina.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  03 .10. 2019 ob  07: 47
očitno lahko že vsak dela kar se mu zazdi, brez dovoljenj in brez kančka kulturne ozaveščenosti, moraš bit res totalno out, da postaviš taka vrata v staro mestno jedro in uničiš kulturno dediščino mesta
kokodek |  02 .10. 2019 ob  15: 01
kaj pa porodnišnica v Kopru, Kidričeva ulica in še kakšna stavba, ki je razpadajoča kulturna dediščina jQuery1123009343482632101202_1570021154636??
mente |  02 .10. 2019 ob  13: 34
inspekcja bi mogla bit na teren in ne v pisarni..... isto bo treba kaznovat lokali/bari v centru kopra ker prodajajo mladoletni pijaco, ne placuijejo avtorske pravice, ne placuijejo RTV, placujejo na crno delavci...... inspektorij je ura da se zbudite in da greste delat tudi zvecer .....