MOŠKEGA, KI Z ZVERINSKIM KRIČANJEM TERORIZIRA KOPRČANE, NA CSD POZNAJO: "S sosedi smo v kontaktu", kaj pa policija?

Koper

Pred dnevi smo razkrili mučno zgodbo prebivalcev Krožne ceste v Kopru. Njihov sostanovalec enega od blokov jih vsakodnevno tako rekoč terorizira – kriči podnevi in ponoči. Kar še zdaleč ni podobno vpitju kakšne preglasne sosede, ampak gre za resnično zverinsko kričanje, ob katerem ne postane strah samo malčkov, da neprespanih noči ne omenjamo. Ker je bralka navedla, da so se stanovalci za pomoč že obrnili na policijo in Center za socialno delo (CSD) Koper, smo jih vprašali, ali so z zadevo seznanjeni in kako so ukrepali oziroma ali nameravajo ukrepati.

Možakar se dere ob šestih zjutraj, ob dveh ponoči – ob vseh mogočih urah in vsak dan. Problematika je postala prehuda, zato so se stanovalci obrnili za pomoč na policijo in CSD Koper, kot navajajo. Na vprašanje, ali so z zadevo seznanjeni, na CSD Koper odgovarjajo: "Sedaj smo seznanjeni, s sosedi smo v kontaktu."

"Sosedje, ki se počutijo ogroženi ali menijo, da so jim zaradi ravnanja nekoga drugega kršene pravice in koristi, da je kaljen javni red in mir, imajo vedno možnost se obrniti po pomoč na CSD, tudi anonimno, ne da bi pri tem razkrili svojo identiteto," pojasnjuje direktorica CSD Koper Tjaša Rodman.

Rodmanova: Primer nam je poznan iz preteklosti

Ali je pri reševanju določene zadeve potrebno sodelovanje CSD, oceni policija. "CSD ponudi socialno-varstvene storitve in poskrbi za zaščito pravic in koristi tistega udeleženega, ki slednjega iz kateregakoli razloga ne more narediti sam," dodaja Rodmanova. Primer s Krožne ceste v Kopru jim je poznan in so v preteklosti že sodelovali pri njegovem reševanju. Ne gre pa niti za edini tovrsten primer, ki jih je koprski CSD v preteklosti že obravnaval.

Ob tem Rodmanova dodaja, da je vsak primer unikaten. "V prepoznavanju in zadovoljevanju svojih potreb, v svojih kompetencah, predvsem pa po moči za iskanje rešitev. Zato je način sodelovanja, natančneje, izdelava individualnega načrta pomoči vedno posebna in edinstvena. Menimo, da smo primere rešili na način, da so bile zaščitene pravice in koristi udeleženih," zaključuje vodja koprskega CSD.

Kakšne so pristojnosti policije?

Ali so prejeli prijavo oziroma bili kakorkoli drugače seznanjeni o dotičnem primeru, smo vprašali tudi na koprsko policijsko upravo. Poleg tega nas je zanimalo še, kako si lahko v takem primeru pomagajo sosedje oziroma kaj lahko storijo ter kakšne so v takih primerih pristojnosti policije. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  08 .03. 2022 ob  21: 58
CSD ga pozna od prej,mi smo ga tudi spoznali,policija bi mu rekla stari znanec....in kaj gremo na pijaco zdej?!
Mimi |  08 .03. 2022 ob  19: 03
20
Ma kaj se mi hecamojQuery1123005026757088707656_1646761644063!! En kup praznih besed s strani CSD in konec koncev kaj imajo oni pri tem??? To je kršenje javnega reda in miru!! Če kršiš javni red in mir, pade prijava, policija more priti, je dolžna priti, pogleda situacijo, oceni in nato ukrepa... Kje so ti ukrepi??? Policija kje si???
bubobubo |  08 .03. 2022 ob  15: 47
13
tako kričanje ob vseh urah je res moteče, upajmo, da ne bo še kaj hujšega, če je človek psihično nestabilen
td |  08 .03. 2022 ob  14: 37
23
Stanovalci pa lahko samo upajo, da ne kuha doma na plin. Država itak ne bo naredila nič, se mora najprej nekaj zgodit.
nylarazgotra |  08 .03. 2022 ob  13: 24
21
Resnično mora biti zelo hudo za stanovalce poslušati tako kričanje. Gospod je sigurno psihični bolnik, in potreben hospitalizacije. Očitno ni pripravljen na navadno življenje zato ne razumem zakaj taki hujši bolniki niso v ustanovi. Verjamem da sosedi trpijo, ni prijetno za njih in niti za bolnika. Upam da se take zadeve začnejo počasi primikati v korist bolnikov in okolice, tako da psihični bolniki ne bodo več prepuščeni sami sebi ampak bodo imeli 24 urni nadzor zdravstveno-socialnih ustanov. To pri nas, žal še ne obstaja ampak s skupnim trudom odgovornih ustanov sem sigurna da bi zmogli, če si tega zares želijo. Kdo pa kontrolira doziranje zdravil?