MOL NA MADŽARSKEM Z NOVO OMEJITVIJO: Osebna vozila bodo lahko kupila zgolj 50 litrov goriva dnevno

Svet

Madžarska naftna in plinska družba Mol je sporočila, da bodo od danes naprej osebna vozila na Madžarskem lahko kupila zgolj 50 litrov goriva dnevno, kar je polovica prejšnje omejitve. S tem se v podjetju želijo izogniti motnjam v dobavi, ki jih povzroča vladna regulacija cen.

"Omejitev količine smo uvedli, da bomo lahko zagotavljali nemoteno oskrbo," je predstavnica Mola za stike z mediji Piroska Bakos povedala za Reuters. Obenem je dodala, da kupci, ki gorivo točijo v posode za gorivo, ne bodo več upravičeni do plačevanja goriva po regulirani ceni.

Mol, ki ima v lasti največje omrežje bencinskih črpalk na Madžarskem, je sicer vlado pozval, naj odpravi regulirano ceno goriva, ki je pri 480 forintih (1,27 evra) na liter tako za dizel kot bencin, piše Reuters.

Madžarska je regulirano ceno goriva uvedla sredi novembra lani zaradi najvišje inflacije v državi v zadnjih dveh desetletjih. Maja je potem ukrep podaljšala do začetka oktobra, pri čemer po reguliranih cenah lahko zdaj točijo zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami, medtem ko morajo vozila s tujo registracijo plačati tržno ceno. EU je to potezo ocenila kot diskriminatorno.

Izvršni direktor skupine Mol Zsolt Hernadi je sicer aprila opozoril, da bi ohranjanje regulirane cene, ki je močno pod trenutno tržno ceno, lahko vodilo v ozka dobavna grla.

Bakosova je pojasnila še, da se običajno zaradi turizma in kmetijstva poraba goriva, zlasti dizla, med poletjem poveča za med 30 in 40 odstotkov. Zdaj pa se mora Mol po njenih besedah spopadati s težavami pri oskrbi, saj je regulacija cen negativno vplivala na uvoz goriva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija