Moč ustnic: Vse, kar niste vedeli o poljubih

Slovenija

Človek, ki v povprečju živi 70 let, si izmenja okrog 100.000 poljubov in porabi 76 ur svojega življenja na izražanje čustev z ustnicami.

Človek si skozi celo življenjsko obdobje izmenjuje različne poljube, med drugim prijateljske, pozdravne in tiste najbolj intimne, ljubezenske. To področje odkriva veliko zanimivosti, še posebej v moško-ženskih odnosih.

Ustnice odkrivajo čustva

Od vseh delov telesa ustnice predstavljajo največjega izdajalca naših emocij. Privzdignjeni ali spuščeni kotički ustnic, sproščene ali čvrsto stisnjene ustnice nam odkrivajo, ali je oseba srečna, žalostna, sproščena ali jezna. Otroške risbice so odličen pokazatelj pomembnosti ustnic v izražanju čustev od malih nog. Ko otrok nariše ustnice, so te običajno v obliki nasmeha.

Poljubi sproščajo in povezujejo

Ustnice uporabljamo za govor, prehranjevanje, smeh in seveda – za poljubljanje. Poljub je instrument povezovanja v partnerskem odnosu, saj med dvema osebama ustvari najbolj intimno zvezo.

Poljubi krepijo vezi in socialne veščine

Poljubi so ključni del sestavljanke za dosego družinske harmonije. Dotiki in poljubi so namreč zelo pomemben kontakt med starši in otroki. Slednji se na ta način počutijo varno in ljubljeno. Prav tako so ljubeči odnosi pomembni pri doseganju večje samozavesti pri otrocih ter sposobnosti, da ustvarijo močne vezi z drugimi ljudmi.

Mehke ustnice prijetne na dotik

Z mehkimi in zdravimi ustnicami se počutimo mnogo prijetneje v situacijah, kadar se smejimo, poljubljamo in crkljamo na kavču.