Najstnikom zaradi fotografije poljuba grozi zapor

Kronika

V Maroku se je včeraj začelo sojenje trem najstnikom, ki so obtoženi nespodobnega vedenja v javnosti, ker so na Facebooku objavili fotografijo, na kateri se dva od njih poljubljata. Gre za 15-letnika in njegovo 14-letno dekle, ki sta fotografijo objavila, ter njunega 15-letnega prijatelja, ki jo je posnel pred njihovo šolo v mestu Nador.

Obtožene mladoletnike so prijeli minuli teden in jih poslali v pripor za mladoletne, potem ko je njihovo nespodobno ravnanje prijavilo neko konservativno lokalno združenje.

Primer je sprožil val ogorčenja in proteste. Med drugim so mladi na internetu protestno objavljali podobne fotografije, to soboto pa naj bi se več sto ljudi množično poljubljalo pred parlamentom v Rabatu.

Nador na severu Maroka je "tradicionalno" mesto, kjer so fotografije, na katerih se mladi poljubljajo, "znak neolikanosti", je v ovadbi zapisal predsednik konservativne Združene organizacije za človekove pravice in javne svoboščine Fajsal al Morsi. Kot je dodal, si želijo le preiskave dogodka, medtem ko je aretacija najstnikov po njihovem "pretirana".

Sojenje trojici so takoj po začetku brez pojasnila preložili na 22. november, obtožene pa izpustili na prostost. V primeru obsodbe jim  grozita dve leti zapora, medtem ko francoska tiskovna agencija AFP piše o kar petih letih v zaporu.

Kot je v zvezi s primerom za AFP menil politični analitik Mohamed Madani, "igrajo socialni mediji vse pomembnejšo vlogo pri nadzoru tako oblasti kot maroške družbe, ki ostaja globoko konservativna". Aktivisti na Facebooku so po njegovem mnenju "vplivna sila, saj lahko pridobijo pozornost medijev, včasih v tujini, in omajejo konservativne vrednote družbe in države".

Med drugim lahko s svojim protestom dosežejo, da oblasti ponovno preučijo katere od svojih odločitev. To se je na primer v Maroku zgodilo, potem ko se je tamkajšnji kralj Mohamed VI. julija odločil pomilostiti obsojenega pedofila in posiljevalca Daniela Galvana, sicer Španca. Po glasnem ogorčenju so pomilostitev hitro preklicali.

Maroko je v primerjavi z drugimi muslimanskimi državami sicer znan po verski strpnosti in osebnih svoboščinah. Ženske uživajo relativno široko svobodo in večja mesta so polna barov, kljub vsemu pa ostaja maroška družba globoko verna.

pedo |  12 .10. 2013 ob  14: 09
In kaj se pri nas zgodi, ce otroci snemajo pornice? Kot, da smo mi kaj boljsi. Pac vsaka kultura ima drugacne kazni. Zakaj je sploh otroska golota tabu tema? Podobno kot pri muslimanih, ce vidijo zensko brez burke ali bog ne dej topless. Ena kultura bolj bolana kot druga, saj vsi trdijo, da spostujejo pravice zensk in otrok, v bistvu pa jih zatirajo!!!!